2024. március 19., kedd

Áttört a magyar jégtörő hajó

A dályai kanyarban egyesek szerint két méter vastag a jégdugó, mások szerint négyméteres

A Vajdaság Vizei Közvállalat megerősítette, hogy a kedd óta bevetésen lévő két magyar jégtörő hajó egyike a Duna Dálya és Borovo Selo közötti szakaszán áttörte az ott kialakult, 15 méter hosszú jégdugót. A közvállalat értesülései szerint a szóban forgó jégtábla 2 méter vastag. A jégdugót egyelőre nem sikerült teljesen szétzúzni, vagyis a probléma továbbra sem oldódott meg. Az egyik jégtörő hajónak csupán egy keskeny átjárót sikerült törnie a jégdugón.

Arról már lapunk is tájékoztatott, hogy a Jégtörő VI-os és a Jégtörő XI-es rossz irányból, azaz a jégdugó felső vége felől volt kénytelen azt megközelíteni. Miután egyiküknek átjárót sikerült törnie a jégtáblán, most annak az alsó vége felől kezdheti meg a bevetést, és ezt lehet az érdemi munka kezdetének tekinteni – közölték a közvállalatban.

A feltört jég természetesen nem párolog el, a Duna viszi magával. Ezzel kapcsolatban elmondták, hogy a Sloga tolóhajó Újvidéknél várja a jégtömegeket, hogy eltávolítsa őket a székvárosi hidak környékéről. Arról sem a Vajdaság Vizei Közvállat, sem a médiumok nem tájékoztattak, hogy a két jégtörő hajó kedd óta pontosan mekkora távot tett meg, illetve hogy a Dálya és a Borovo Selo közötti jégkolosszust követően hol kell torlaszokat széttörniük.

KINEK KETTŐ, KINEK NÉGY

A jégdugók vastagságával kapcsolatban is megoszlanak az információk. Míg a közvállalat két méterről beszél, addig Predrag Marić, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének a vezetője négy méterről. Marić azt is közölte, hogy tegnap óta egy drónnal segítik a hajókat, a levegőből mérik fel a helyzetet, és tájékoztatják a legénységet, hogy hogyan, merre lenne célszerű irányítaniuk a vízi járműveket, mely pontokon a legkritikusabb a helyzet. Ha Dálya környékén befejezik a munkát, a hajók ismét a szóban forgó térség feletti szakaszon folytatják a tisztogatást, hogy az átjáró minél szélesebb legyen – magyarázta Marić, majd megerősítette, amire a meteorológusok az elmúlt napokban többször is figyelmeztettek: az elkövetkező időszakban marad a fagyos időjárás, így a jégréteg csak vastagodik a folyókon.

Így fest a partszakasz a zimonyi sétánynál (Fotó: Beta)

Így fest a partszakasz a zimonyi sétánynál (Fotó: Beta)

– Ilyen vastag már nagyon régen nem volt a jég a szerbiai folyókon. Jó lenne, ha az idei év leckéül szolgálna. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszternek komolyak a szándékai azzal kapcsolatban, hogy ezen a téren megváltozzanak a dolgok – fogalmazott Marić.

A két újabb magyarországi jégtörő hajót Belgrádban és környékén vetik majd be – erősítette meg a folytatásban a rendőrségi tisztségviselő.

ELINDULT A SZÉCHENYI

Az már az MTI tudósításából derült ki, hogy a két újabb magyar hajó egyike, a Széchenyi, tegnap kora délután futott ki a bajai kikötőből. A másik, a már korábban a térségbe vezényelt Jégtörő VII-es, várhatóan szintén ma érkezik meg a dályai kanyarba.

Láng István, a magyar Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője a hajó kifutása előtt a fedélzeten megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a Széchenyi és a szintén a térségbe vezényelt Jégtörő VII-es hajó ma megközelíti a dályai kanyarban lévő, tíz kilométeres jégtorlaszt.

Siniša Mali, Belgrád polgármestere és Nikola Nikodijević, a városi képviselő-testület elnöke is a Topčiderka hajón volt, amikor az a Nagy-Hadi-sziget holtágán felgyülemlett jeget törte (Fotó: Beta)

Siniša Mali, Belgrád polgármestere és Nikola Nikodijević, a városi képviselő-testület elnöke is a Topčiderka hajón volt, amikor az a Nagy-Hadi-sziget holtágán felgyülemlett jeget törte (Fotó: Beta)

A szakember szerint várhatóan két napon belül megszüntetik a jégtorlaszokat a magyar határ és a horvátországi Vukovár közötti Duna-szakaszon. Láng tájékoztatása szerint a jégtorlasz járhatóvá tétele után két hajó a dályai kanyarban marad, két másik pedig továbbmegy a Duna szerbiai szakaszára. A jelenlegi információk szerint a Duna szerbiai szakaszán Újvidékig tiszta a folyó, a magyar jégtörőket a vajdasági nagyváros alatt vetik majd be – részletezte.

KISZABADULT A RAB

A hivatalos szerbiai jelentésekben csak kevés szó esett arról, hogy a Jégtörő XI-es kedden megrekedt a több méter vastagságú jégben. Egyetlen ilyen jelentés látott napvilágot, de később senki nem erősítette meg a hírt vagy tért ki arra, hogy mi lett a hajó sorsa. A Pannon RTV tudósításából kiderült, hogy a hajó tegnap sikeresen partot ért, és lehorgonyzott a vukovári kikötőben. Minderről a televízió egyik operatőre tudósított, aki néhány nappal ezelőtt felvételeket készíteni ment a hajóra, ám az megrekedt, így nem tudott kikötni, az operatőr pedig a jeges Duna „foglya” maradt.

A hírt a Jégtörő XI-es kiszabadulásáról Láng István is megerősítette, mondván, hogy a hajó folytatni fogja a munkát.

Magyarország természetesen nem ingyen bocsátotta rendelkezésre jégtörő hajóit. A szerbiai mezőgazdasági minisztériumban megerősítették, hogy az órabér hajónként 120 euró. Amikor csak felkészülnek a munkálatokra, akkor 77,5 euró hajónként az órabér. Ezek a költségek az összköltségek 25 százalékát teszik ki, mivel a Szerbia, Horvátország és Magyarország közötti államközi megállapodás értelmében a jégtörés költségeinek 25-25 százalékát Horvátország és Szerbia állják, 50 százalékát pedig Magyarország.