2024. március 29., péntek

Kétszázmillió dolláros hitel Szerbiának

A Világbank a közkiadások ellenőrzését, valamint az energiaügyi és közlekedési szektor hatékonyságát kívánja serkenteni

A Világbank igazgatóbizottsága 182,6 millió euró (200 millió dollár) hitelt hagyott jóvá Szerbiának a közkiadások ellenőrzésének javítására, valamint az energiaügyi és közlekedési közvállalatok hatékonyságának növelésére – közölte a nemzetközi pénzintézet.

A javasolt két fejlesztési hitel közül az első a szerbiai kormánynak azt a többéves törekvését támogatja, hogy magasabb szintre emelje a közkiadások hatékonyságát, és átalakítsa az energiaügyi és a közlekedési szektort. Ezek a reformok jelentős stratégiai céloknak számítanak Szerbia EU-s felzárkózási folyamatában – emlékeztet közleményében a Világbank.

– A hatékonyabb közigazgatás és a hatékonyabb közvállalatok azok közé a kritikus pontok közé tartoznak, amelyek hiányoznak ahhoz, hogy a szerbiai gazdaság vonzóbb legyen a beruházások tekintetében – értékelte Ellen Goldstein, a Világbank nyugat-balkáni regionális igazgatója. Hozzáfűzte, hogy a pénzintézet által finanszírozott reformok révén szaporodnak a magánberuházások, és több lesz a munkahely.

A hitellel kapcsolatos közlemény a közkiadások irányítására vonatkozóan kiemeli: Szerbia számára nagy kihívás a közszolgáltatások, pl. az oktatás és az egészségügy színvonalának javítása, ezzel egyidejűleg pedig a közszférai bérek ellenőrzése, azaz féken tartása.

A Világbank fejlesztési célú hitelével támogatja azokat a reformokat, amelyek révén csökkennek a közkiadások, és megoldódnak a szerbiai polgárok számára kulcsfontosságú szolgáltatásokban tapasztalható problémák. A reformok felölelik a közszférában való foglalkoztatás jogi kereteinek felülvizsgálatát, és a fizetési osztályok rendszerének kidolgozását is – részletezi a Világbank. Rámutat arra, hogy az energia- és közlekedésügyi állami és közvállalatok jelentős pénzügyi kockázatot jelentenek. A gyönge intézmények és az erős érdekek miatt Belgrád sokáig halogatta ezeket a reformokat, most azonban a kormány ambiciózus reformprogramba kezdett: a villamos energia árának megállapításán kívül védőintézkedéseket is hoz a veszélyeztetett lakossági kategóriák számára, továbbá igyekszik hatékonyabbá tenni az áramelosztó vállalat munkáját.

Ashley Teylor, a Világbank közgazdásza szerint a fejlesztéspolitikára jóváhagyott kölcsön a szerbiai kormánynak a pénzügyi konszolidációra és a szerkezeti reformokra vonatkozó terveit támogatja. A sikeres reformok a gyorsabb gazdasági növekedés és a magánszektor új munkahelyei által lesznek hasznosak a szerbiai háztartások számára.

Claudia Ines Vasquez Suarez, a pénzintézet egy másik közgazdásza a 200 millió dolláros hitel kapcsán azt emelte ki, hogy haladás észlelhető ugyan a szerbiai energia- és közlekedésügyben, de folytatni kell a reformokat, csökkenteni a pénzügyi kockázatokat és javítani a szolgáltatások színvonalát.