2024. március 29., péntek

Da li je u Senti potreban Mađarski kulturni centar?

Nakon formiranja Srpskog kulturnog centra, postavlja se pitanje o formiranju Mađarskog kulturnog centra- Zbog čega da a zbog čega ne?

Skupština opštine Senta je u decembru formirala Srpski kulturni centar „Stevan Sremac”. Mađarski Građanski savez je podneo zahtev da se na dnevnom redu nađe predlog da se Kulturno-edukativni centar „Turzo Lajos” pretvori u Mađarski kulturni centar, ali tema nije dospela na dnevni red. Savez je u nekoliko navrata zatražio raspravu na tu temu, međutim još uvek se ništa nije uradilo po tom pitanju.

Rac Sabo Laslo, predsednik saveza je rekao da je od posebnog značaja da to bude Mađarski kulturni centar, jer će to značiti novi kvalitet i jačanje mađarske kulture. -Ovo ne znači da druge nacije ne mogu tu organizovati neke događaje, naprotiv, sve bi se sprovodilo kao i do sada, ali s obzirom na ime trebalo bi da se bavi prvenstveno mađarskom kulturom. Ovaj obrazovni centar je trenutno zajednička institucija ali kako u Senti ima 80 posto Mađarskog stanovništva, pripada nam institucija nacionalne kulture. I dalje bi nastavili rad u okviru ovog postojećeg, i u biblioteci i u muzeju, samo bi proširili svoje aktivnost.  Ne možemo reći da nam je za sve tu Zavod za kulturu vojođanskih Mađara, jer se ta ustanova ne bavi samo pitanjima Sente. Sada je bilo prilike da se pored Kulturnog centra Srbije formira i Mađarski kulturni centar ali je vladajuća koalicija to sprečila. Nemamo ništa protiv Srpskog kulturnog centra, ali nam je krivo što je naš predlog zanemaren. Srpska Napredna Stranka je očekivano bila protiv i to nije bilo iznenađujuće ali to što je SVM uzdržao od glasanja smatramo za izdaju Mađarskih nacionalnih interesa. Materijal vezan za ovaj događaj smo dobili noć pre sastanka. Veoma brzo smo pripremili predlog za osnivanje Mađarskog kulturnog centra, i tražili da ga uvrste u dnevni red po hitnom postupku, ali to nije učinjeno. Nakon ovoga, još u dva navrata smo tražili da to bude  na dnevnom redu ali oba puta smo bili odbijeni. Ako se ovako nastavi, obratićemo se Upravnom sudu za kršenje pravilnika. Perpauer Attila, vršilac dužnosti Saveta za kulturu i obrazovanje u Senti, rekao je to moralo da se preimenuje u Srpski kulturni cenatar jer je zakon promenjen i ne može da se finansira iz budžeta. Nastaviće da se finansiraju iz budžeta aktivnosti ali je kulturni centar trebao da se formira iako će nakon ovoga isti broj radnika raditi za istu sumu novca kao i do sada. Veoma je dobro to što je Senta kulturni i obrazovni centar, i što to nije nacionalnog karaktera tako da mogu predstavljati celu opštinu. Ova institucija puni četrdeset godina i ravnopravno se bavi kulturom Mađara, Srba i Jevreja, i nema potrebe za izdvajanjem ni jedne nacije.