2024. április 20., szombat

A budapesti gettó felszabadítására emlékeztek

Megemlékezést tartottak a Dohány utcai zsinagógában a budapesti gettó felszabadításának 72. évfordulóján szerdán.

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ünnepségén Ács Tamás, a BZSH elnöke arról beszélt: ez a nap arra kötelez minden jó érzésű, tisztességes magyar állampolgárt, hogy az egyre kevesebb holokauszt-túlélő szemébe nézve ígéretet tegyen, hogy amit a magyar zsidóság ellen elkövettek, azt soha nem hagyja elfelejteni, és a történelemhamisítók által sem engedi elfeledtetni.

Ács Tamás kitért arra is, hogy a rendszerváltással „magunk mögött hagytuk” azt a korszakot, amikor a gettót túlélők szégyellték, és féltek beszélni erről az „emberalatti létről”, a hatalom pedig „szőnyeg alá söpörte, mintha soha nem lett volna”. Mára viszont „eljutottunk oda, hogy újra léteznek a világban és a magyar társadalomban is – bár nem nagy számban – olyan csoportok, amelyek embereket származásuk, vallásuk, nemi identitásuk alapján megkülönböztetve „kezet adnának újabb gettók építéséhez”.

„Rá kell mutatnunk, hogy kik ők, és el kell érnünk, hogy ezeket a többségi társadalom kilökje, kiközösítse magából” – hangoztatta a BZSH elnöke.

A megemlékezés végén a résztvevők mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére, és koszorút helyeztek el az egykori gettó falán.