2024. április 25., csütörtök

Vona a Lúdas Matyi törvénycsomagról

A Jobbik az alaptörvényben rögzítené a korrupció ellenes harcot

A Jobbik az alaptörvény alapelvei között szerepeltetné a korrupció elleni harc fontosságát – közölte Vona Gábor pártelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, jelezve, februárban benyújtják vonatkozó javaslatukat az Országgyűlésnek.

Az ellenzéki politikus tájékoztatása szerint a kormányzás egyik alappilléreként tekintenek a kérdésre, és kíváncsian várják a többi párt hozzáállását. Az alaptörvény-módosítás része egy több pontból álló antikorrupciós törvénycsomagnak, amire a pártelnök lex Lúdas Matyiként hivatkozott.

Vona Gábor a legfontosabb törekvések között említette a politikusok kötelező vagyonosodási vizsgálatát, a gazdasági bűncselekményeket elrejtő titkosítások feloldását és az antikorrupciós ügyészség felállítását. Emellett átvilágítanák a közbeszerzésen nagyobb összegeket elnyerő cégek vezetőinek vagyoni helyzetét. A Jobbik kitart azon elképzelése mellett is, hogy a közéleti szereplőkre dupla büntetést szabjon ki az igazságszolgáltatás, ha bűncselekményt követnek el.

Vona Gábor értékelése szerint a korrupció nemcsak amiatt a legnagyobb probléma Magyarországon, mert forrásokat von el a költségvetéstől, hanem tovagyűrűző hatása van, például hat az elvándorlásra. Ezt úgy magyarázta: ha kormányközeli vállalkozók szerzik meg a gazdasági forrásokat, az kontraszelektál, és versenyképtelenné teszi a többi céget, ez pedig hat a bérekre is. A Jobbik elnöke úgy véli, egyfajta „döbrögi mentalitás” uralta el az országot, a kormány nem szolgálatként tekint a politikára, hanem uralkodásként.

A Fidesz közleményben reagált a kormányt ért vádakra, amelyben azt írják „Vona Gábor tegyen rendet a saját háza táján”. A Jobbik-szimpatizánsoknak is sok, hogy Vona Gábor a pénzért és a hatalomért mindenre képes: hátat fordít saját választóinak és korábbi programjának is, és megpróbálja elfedni a valóságot – folytatták.