2024. március 29., péntek

Daljinsko grejanje kao luksuz

U Bečeju sve manje korisnika a sve veći računi za grejanje

Poslednjeg radnog dana stare godine, Skupština opštine Bečej je usvojila program JP Toplane za ovu godinu. Direktor Dejan Vuković rekao je da uprkos nagomilanim dugovima Srbijagasu, ovo javno preduzeće nakon višegodišnjeg rada prvi put u dobitku, a dug od 15 miliona dinara je zatvoren. Vuković je reako da će od ove godine biti uveden novi tarifni sistem i počeće izgradnja grejanja na biomasu umesto gasa, što će omogućiti smanjene troškove grejanja. Predstavnik opozicione grupe Dosta je bilo smatra da bi mnogo važnije bilo rekonstruisati postojeću mrežu jer sistem ima velike gubitke. Mnogi Bečejci su skeptični u pogledu smanjenja troškova grejanja- nije prvi put da dobijaju obećanje za jeftinije grejanje, ali do sada su svaki put bili obmanuti. Uvođenje daljinsko grejanja je i dalje privilegija više klase u Bečeju, ali je umesto proširenja sistema grejanja 2003.godine Gas Bečej stekao udeo od 49 odsto u Toplani. Sporazum su tada gospoda zapečatila jednim prijateljskim stiskom ruke, te je obećano da će gasovod zaobići centralni deo zone grejanja. Kao rezultata toga, danas oko hiljadu korisnika imaju ove dve kompanije.

Bečejci su počeli da se nadaju da će daljinsko grejanje biti jeftinije kada je pre par godina Toplana postavila grejna tela u tridesetak domova. Troškove su pokrili vlasnici domova kojima je obećano da će tako moći da regulišu njihovo korišćenje. Tako je i bilo, sve dok se nije pojavio novi sistem obračunavanja. Na računima stoji prenos enerije u zgradi, koji se sastoji od fiksnog i varijabilnog elementa. U oktobru, novembru, martu i aprilu ova dva dela su izjednačena na računu dok je za decembar, januar i februar fiksni deo 30 procenata a varijabilni deo iznosi 70 procenata. Fiksni deo utrošene energije ravnopravno dele svi korisnici zgrade, dok se varijabilni deo računa u procentima po utrošku energije.

Ovakav sistem računanja izazvao je veliko nezadovoljstvo, teško je shvatiti da susedi koji se greju iz iste trafostanice imaju značajne razlike u troškovima jer dok su u jednoj zgradi obnovljene toplotne cevi, u drugoj zgradi je postavljena podstanica, dotle se u drugim domovima u podstanici i cevima koje vode od podstanice gubi toplotna energija, te su zbog ovoga vlasnici kuća primorani da plaćaju ogromne račune za grejanje. Ove stare cevi su nakon više decenija propale. A Toplana i ove gubitke tovari potrošačima na vrat. Zbog svega ovoga, sve više ljudi se opredeljuje za druge načine grejanja tako da vlasnicima stanova troškovi grejanja nastavljaju da rastu.