2024. március 29., péntek

Felújítják az Újvidéki Múzeum homlokzatát

A képviselő-testület utolsó, decemberi ülésén elfogadták az Újvidéki Múzeum idei programját, a tervek szerint az eddigi szokásos tevékenysége mellett újabb, más programokat is megvalósít majd.

Az Újvidéki Múzeum az idén a szokásos tevékenysége mellett újabb programokkal áll elő, központi épületének homlokzatát felújítják (Ótos András felvétele)

Az Újvidéki Múzeum az idén a szokásos tevékenysége mellett újabb programokkal áll elő, központi épületének homlokzatát felújítják (Ótos András felvétele)

A városi büdzsé keretében a szokásos aktivitásokra, a múzeum működésére, az objektum fenntartására, valamint az új programokra összesen 76.212,374 dinárt irányoztak elő, míg a múzeum saját költségvetéséből 7,8 millió dinárral járul hozzá a költségekhez.

A múzeum központi, Duna utcai épületének, a karlócai részlegének, valamint Jovan Jovanović Zmaj karlócai szülőházának a fenntartási és javítási költségeire az idén 1.050.000 dinárt különítettek el, a nagyobb méretű fenntartási költségekre pedig 11,6 millió dinárt irányoztak elő. A Külföldi Művészeti Gyűjtemény épületére 1,8 millió dinárt költenek, Zmaj szülőházának felújítására kb. 6 milliót, a múzeum karlócai részlege homlokzatának felújítására pedig 3,6 millió dinárt utalnak át a városi kasszából. Az Újvidéki Múzeum központi épülete homlokzatának a felújítására a Városi Földügyi- és Befektetési Hivatal költségvetéséből különítik el a szükséges pénzösszeget.

A múzeum az idén összesen 17 kiállítást tervez, ebből hat vendégkiállítást. A programból kitűnik, hogy az idén a múzeummal és a várossal kapcsolatos évfordulókra összpontosítanak. Tárlat nyílik a karlócai Juraj Raškaj feljegyzéseiből, valamint Vasa Eškićević ürögi festő műveiből. A Dnevnik napilap beszámolt arról is, hogy a Katonai Múzeummal karöltve megszervezik a Karađorđe vezér, Szerbia apja nevű kiállítást, amely a szerb vezér személyiségét hivatott bemutatni.

A múzeum vendégkiállításai közül a legérdekesebbnek a Cári ajándékok nevű kiállítássorozat mutatkozik, amelynek keretében megtekinthetők azok az ajándékok, amelyeket Josip Broz Tito kapott ajándékba a világ 17 uralkodói családjától.