2024. március 29., péntek

Aktív nyugdíjasok

Évértékelő és évindító beszélgetés a Bácskossuthfalvi Nyugdíjas Egyesület tevékenységéről

A Bácskossuthfalvi Nyugdíjas Egyesület tagjai igyekeznek ifjúkori lendülettel megélni közös élményeiket. Persze nem csak szórakozásról, kirándulásról szól a szervezet tevékenysége, tudtuk meg Palusek Magdolnától, a végrehajtó bizottság elnök asszonyától.

– Körülbelül 1100 nyugdíjast tartunk számon Bácskossuthfalván, 501 helybeli érezte úgy, hogy csatlakozni szeretne hozzánk és befizeti a 360 dináros, éves tagsági díjat. Egyesületünk székháza mindig is falunk egyik jelentős közösségi terének számított. Büszkék vagyunk arra, hogy szervezetünk teljesen önállóan tevékenykedik. Amikor a református egyház a vagyon-visszaszármaztatás folyamán visszakapta a székházunknak számító ingatlant, az akkori vezetőség egy nagyon ügyesen megfogalmazott szerződést kötött a bérbeadóval. A szervezetünk használhatja ugyan az épületet, de csak addig, amíg önálló egyesületként tevékenykedik. Klubunk keddtől vasárnapig működik, 8-tól 15 óráig. Ez alól a csütörtök a kivétel, amikor 13 órától 20 óráig tart nyitva. Két szakosztály fejti ki a tevékenységét szervezetten: a sport és a kézimunka. A kézimunkázóink rendszeresen részt vesznek a MIRK-en, illetve a faluban egy-egy nagyobb rendezvény alkalmával is bemutatkoznak. A sportszakosztályunk a nyugdíjasok számára is kedvelt aktivitásokkal foglalkozik, így például a darts, a lengő teke vagy a korongdobás élvez népszerűséget köreinkben. És ennek mentén is igyekszünk kapcsolattartást kezdeményezni több település nyugdíjas szervezetével. Egyesületi tevékenységen kívül a közelmúltban népszerűvé vált a klubunkban az asztalitenisz is. Továbbá több éves hagyománya van annak, hogy a kártyások is a székházunkban találkoznak. Az áraink minimálisak. Ez persze nem fedné le az alkalmazottunk személy jövedelmét, azonban a tevékenységünkből adódó szociális jellegnek köszönhetően tudunk boldogulni. Klubunk helyszíne szokott lenni osztálytalálkozóknak, és a mi közösségünkre eddig nem volt jellemző, a temetések utáni összejöveteleknek.

Milyen előnyökkel jár az, ha valaki csatlakozik az egyesülethez?

– A szórakozási lehetőségek mellett megteszünk mindent azért, hogy a tagságunknak kicsit megkönnyítsük a mindennapjait. Ebben az évben is folytatjuk a szén előjegyzését. A kifizetés a nyugdíjból vonódik le 9 hónapon keresztül.

Kirándulásokkal is igyekszünk lendületet vinni a tagságunk mindennapjaiba. Az elmúlt évben jártunk a vrdniki fürdőben, illetve a közelben levő krušedoli és hopovói kolostorokat is meglátogattuk, Makón is jártunk a Hagymatikumban.

Ismeretes, hogy a Bácskossuthfalvi Nyugdíjas Egyesület mindig is aktív volt. Az előző vezetőség által kitaposott utat mi is igyekszünk folytatni. Szoros kapcsolatunk van a magyarországi Kunbajával és Kelebiával. Elődeink megalapozták a Topolyai Nyugdíjas Egyesülettel is a jó viszonyt, attól függetlenül, hogy hivatalosan nem tartozunk a szárnyaik alá. A testvér-egyesületekkel igyekszünk évente többször is találkozni, barátkozni. A magyarországi Kelebia például múlt évben is meghívott bennünket az általuk szervezett gasztronapokra. Az idén már jelezték, hogy ez a rendezvény május 20-án lesz. Mi az ottani szüreti bálban is rendszeresen részt veszünk, és viszont vártuk-várjuk kedves ismerőseinket hozzánk. A március 15-ei ünnepség alkalmából is igyekszünk jó házigazdák lenni. Továbbá nagy várakozással nézünk elébe a muzslyai barátainkkal való találkozónak.

Az elvándorlás következtében nagyon sok idős ember marad támasz, unokák nélkül. Ezt az egyesület hogyan éli meg?

– Sajnos nem kerül ki bennünket sem ez a tendencia, rendszeres beszédtémának számít. Szokatlannak éljük meg azt is, ami korábban nem volt jellemző a falunkra, hogy az idős emberek a környező nagyobb településeken működő gerontológiai otthonokba vagy magán intézményekbe kerülnek. Annak az idősebb korosztálynak, melynek tagjai nem is olyan régen – többek között az egykori Meblóban, a PIK Szövetkezetben, a valamikori Niva örökösének számító Mitekszben vagy akár földművesként – felvirágoztatták ezt a valamikor szebb sorsot látott falut, nagyon nehéz megélni a hanyatlást. Viszont a panaszkodás nem lendít előre bennünket. Ha a döntéshozókra nem is tudunk hatással lenni, igyekszünk jó energiákkal egymást támogatni – mondta Palusek Magdolna, majd azt is elárulta, hogy azok számára is nyitottak, akik nem a nyugdíjas korosztályhoz tartoznak, de szeretnek kártyázni. Napi szinten körülbelül húszan látogatnak el a klubba, s ami nagyon pozitív élmény, hogy a szerdai hetipiac alkalmával a hölgyeknek megvan a maguk kis törzsasztala a nyugdíjasklubban. Reggel ott kávéznak, majd folytatják az útjukat bevásárolni.