2024. március 28., csütörtök

Hadjárat az egészségért

Mintegy ötven csantavéri végeztette el az egészségmegőrző vizsgálatokat

Hetedik éve tart a Hadjárat az egészségért – a falvakban elnevezésű akció, melynek keretében a Közegészségügyi Intézet, a Szabadkai Egészségházak és a szabadkai Vöröskereszt munkatársai a peremvárosi helyi közösségekben és környező településeken végeznek egészségügyi vizsgálatokat a helyiek körében. Az akcióra havonta egyszer kerül sor, így minden hónapban másik helyi közösségbe látogat el a csapat, a hagyományokhoz híven pedig ezúttal is Csantavér volt az év első állomása.

Az egészségmegőrző akcióra tegnap 8 és 11 óra között a csantavéri helyi közösség épületében került sor, ahol vérnyomást, vércukorszintet, koleszterinszintet, testsúlyt és testmagasságot mértek, melyből kiszámolták a testtömegindexet, valamint a dohányosoknak lehetőségük volt ellenőriztetni a leheletükben lévő szén-monoxid értékét, és tanácsot kaphattak arra vonatkozóan is, hogy hogyan szokjanak le a dohányzásról. A vizsgálati eredmények kapcsán dr. Nada Kosić Bibić, a Közegészségügyi Intézet Egészségnépszerűsítő Központjának vezetője beszélgetett a páciensekkel, hasznos tanácsokkal látva el őket, hogyan javítsanak egészségi állapotukon, vagy hogyan őrizzék meg egészségüket.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Nagy számban érkeztek polgárok, hogy elvégeztessék ezt a néhány vizsgálatot, és felmérjék egészségi állapotukat, így a mai nap folyamán közel ötven ember fordult meg nálunk, ami szép szám, de Csantavéren egyébként is mindig van érdeklődés. Jellemző, hogy inkább az idősebbek élnek az akció adta lehetőséggel, de nagyon örülünk neki, hogy a fiatalabbak is eljönnek. Sajnos azonban már a fiatalabb generációnál azt tapasztaljuk, hogy magas vérnyomással, túlsúllyal küzdenek, és magas a vérzsírszintjük is, úgyhogy nekik főleg táplálkozási tanácsokat adtunk. Az idősebbek többsége valamilyen krónikus betegséggel küzd, például több cukorbeteg is eljött ma, és ez jó alkalom, hogy egy alapellenőrzésen átessenek. Általánosságban elmondható, hogy az idősek körében is igen jellemző a túlsúlyosság, sőt egyes esetekben ez extrém méreteket ölt, mely egyéb egészségügyi problémákkal is együtt jár, például magas vérnyomással. Ezekben az esetekben is elsősorban táplálkozási tanácsokkal segítettünk, illetve arra hívtuk fel a figyelmet, hogy folyamatosan ellenőrizzék egészségi állapotukat – mondta el dr. Nada Kosić Bibić, hozzátéve, a nap folyamán egy olyan páciensük is volt, akinél alultápláltságot állapítottak meg, ő viszont arra vonatkozóan kapott tanácsot, mit fogyasszon, hogy a testsúlya növekedjen.

Horvát Erika egészségtudatos életet él, és nagyon fontosnak tartja, hogy rendszeresen elvégeztessen néhány vizsgálatot.

– Mindenkinek a saját egészségét kellene az első helyre tennie, úgyhogy ha már adódott ez a lehetőség, akkor éltem is vele. A vizsgálatok ingyenesek, nem kell előre bejelentkezni, nem kell várakozni, vagy csak néhány percet, ami mindenkinek megér annyit, hogy megtudja, hogy áll a vérnyomása, vagy a koleszterinszintje. Egyébként évente kétszer elmegyek teljes vérképvizsgálatra, az eredményekkel pedig felkeresem az orvost is, hogy minden rendben van-e. Ennyit mindenkinek meg kellene tennie a saját egészsége érdekében.

– Szerintem nagy szükség van ilyen vizsgálatokra, hogy az emberek időben megtudják, ha valami baj van, és nagyon jó lenne, ha emellett Csantavéren egy nőgyógyász is rendelne. Első alkalommal jöttem el, kaptam néhány hasznos tanácsot is az étkezéssel kapcsolatban, úgyhogy mindenképpen megérte, de úgy gondolom, ilyen alapvető vizsgálatokat évente többször el kellene az embernek végeztetni, csak sajnos a többség nem igazán figyel oda az egészségére – mondta Osztronkovics Andrea.

Balassa Péter szerint az emberek többsége elég könnyelmű, ha az egészségéről van szó, hiába tudják, hogy van ilyen akció, nem jönnek el, ő viszont nagyon hasznosnak tartja elvégeztetni ezt a néhány vizsgálatot.

– Nem először veszek részt ilyen akcióban, mert bár a koromhoz viszonyítva nincs komoly egészségügyi problémám, és most is jók lettek az eredményeim, de az embernek a saját érdekében ki kell használnia az ilyen lehetőségeket. Persze ebben a korban már oda kell figyelni az étkezésre, kerülni kell a túl zsíros és a nehéz ételeket, a vérnyomást rendszeresen mérjük is odahaza, de vércukorszintet viszont már igen ritkán ellenőriztetek.