2024. április 19., péntek

Egyetértenek abban, hogy nem értenek egyet

A szerb államfő kész lemondani tisztségéről, ha nem védheti meg a koszovói szerbeket

Tomislav Nikolić államfő nem érti, miért okozott akkora közfelháborodást vasárnapi nyilatkozata, miszerint hogy ha kell, Koszovóba küldi a hadsereget. Kész lemondani elnöki tisztségéről, ha Szerbia szó nélkül végignézi, ahogyan a koszovói albánok gyilkolják a szerbeket – mondta.

Nikolić az európai tisztségviselők reakcióját sem érti. Kitart amellett, hogy a pristinai vezetés szombaton elrendelte a Kosovska Mitrovicába vezető sínpár aláaknázását, csak hogy megállítsa a Belgrádból indított személyvonatot. Brüsszelnek határozottan el kellett volna ítélnie ezt a gaztettet – mondta az államfő. Azt is kiemelte, hogy szükség esetén kész háborúba vonulni, ugyanúgy, mint a fiai.

Nem sokkal később ezen nyilatkozatát követően Nikolić az Egyesült Államok belgrádi nagykövetét, Kyle Scottot fogadta.

– Értem, hogy miért támogatja az USA maradéktalanul azt, aminek a létrehozását közvetlenül befolyásolta. Akaratának érvényesítésével az USA hatalmas károkat okozott. Remélem, az USA új államvezetésének megalakítását követően megváltozik a Koszovóhoz való hozzáállás. A szerbiai polgároknak eddig az volt az érzésük, hogy Szerbia másmilyen bánásmódban részesül, mint a többi ország. Nem értették, hogy az USA miért viszonyul másképpen Szerbiához. Az albánok számára provokáció a szerb nemzeti színekkel ékesített vonat, azt viszont senki sem éli meg provokációként, amikor Koszovó területén a „Nagy Albánia” zászlajával futkároznak – fogalmazott Nikolić.

Scott egyetértett vele azzal kapcsolatban, hogy az USA és Szerbia soha nem fogják meggyőzni egymást Koszovó státusáról. Mindennek ellenére Washington támogatja a reformok végrehajtását Szerbiában, mivel hiszi, hogy a régióban Szerbia a béke és a stabilitás meghatározója. Az USA kész az eddigieknél szorosabb kapcsolatokat ápolni Szerbiával – nyomatékosította Scott.