2024. április 18., csütörtök

Tetőfelújítás és ablakcsere várható

Köztársasági forrásból finanszírozzák a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola felújítását

December utolsó heteiben a köztársasági költségvetési tartalékból 15 millió dinárt hagytak jóvá a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos részlege épületének javítására. Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője kérdésünkre elmondta, hogy 24 millió dinárt kértek, és ebből egyelőre 15 milliót hagytak jóvá, a fennmaradó 9 milliót pedig egy másik forrásból remélik:

– Ez már a harmadik év vége volt, hogy a köztársasági parlamenti frakciónknak sikerült kilobbiznia pénzt a költségvetési tartalékból. Első évben a szabadkai Népszínház építésére kaptunk támogatást, tavalyelőtt a topolyaiaknak sikerült pénzt biztosítanunk, és most Zenta volt soron. Mivel az oktatási intézményeink közül a Thurzó Lajos Általános Iskola épülete a legrégebbi, annak a felújítására kértünk és kaptunk pénzt. A 103 éves iskola felújítására vonatkozóan már kész terveink voltak, ezért Ceglédi Rudolf polgármesternek csak kérvényeznie kellett a támogatást. Az iskolára rengeteget rá kellene költenünk, a legfontosabb a tető felújítása lenne, de a nyílászárók cseréje, a toalettek felújítása, a homlokzat renoválása ugyancsak elengedhetetlen. A megítélt 15 millió dinár ezt nem futja, ezért a további 9 milliót egy másik forrásból reméljük. Arról, hogy a 9 milliót megkapjuk-e, remélhetőleg heteken belül döntenek, és ha igen, akkor a terveink szerint már a tavasszal elkezdődhet a munka egy része. Persze a dolog oroszlánrésze a nyárra marad, mert ügyelnünk kell a gyermekek biztonságára, de a lényeg, hogy a szeptemberi iskolakezdésre már egy felújított épületben kezdjék meg a tanévet.

Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy nagyon örülnek a megígért támogatásnak, ugyanis ez az épület már tényleg megérdemli, hogy költsenek rá:

– Bármilyen jellegű is lesz a felújítás, mindent örömmel fogadunk. Ha nem kaptunk volna köztársasági támogatást, idén akkor is felújítottuk volna a vizesblokkokat, ugyanis az iskolaközpont épületei közül ez az egyetlen, ahol még nincsenek angol vécék, és ez az állapot már tarthatatlan. Ezt az iskolánk idei költségvetésébe is beterveztük, úgyhogy ez biztos megvalósul, de ha ehhez még tetőjavítás és ablakcsere is járulna, az igazán nagy előrelépést jelentene.

Tandari Ferenc, a Thurzó Lajos Általános Iskola igazgatóhelyettese azt hangsúlyozta, hogy a tető javítása a legégetőbb, de ha a nyílászárók cseréjét tudják megoldani, az is nagyon jó lesz:

– A községben ebben az épületben tanul a legtöbb diák, idén összesen 482 tanuló, és az is fontos, hogy nálunk kizárólag magyar tannyelven folyik tanítás. A diákjaink is és a tanárok is nagyon várják a felújítást, mert nem mindegy, milyen körülmények között töltjük a napunk jó részét. Ez a 103 éves épület tovább már tényleg nem várhat a felújításra.