2024. április 20., szombat

Sakk-matt a diszlexiának

Az érdeklődőket január 21-én várják Szabadkán

„A felszabadulás és az önfeledt játék érzését adja a sakk és a sakkal ötvözött drámapedagógiai, mozgáskoordinációs és hangtani gyakorlatokkal tarkított foglalkozás”

 Az Aragóniai Beatrix Sakk Klub 6 – 10 éves tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek számára sokrétű személyiség-fejlesztő foglalkozást tart szombatonként 11 órától a Magyar Ház földszinti termében. A jelszó: Játszva fedezd fel a Világod! Ez a jelszó épp úgy érvényes a játékmesterekre, mint az ön- és világfelfedező játékra nyitott gyermekekre. Mindannyian egyre több ablakát nyitjuk ki saját egyéni világunknak és ez által a világ is egyre több ablakával tárulkozik ki felénk!

Milyen világot tárnak fel a játékmesterek?

Amit mi adunk a játékba önmagunkból – azt kapjuk vissza a másik játszó ember világától! – vallja e sorok írója. Saját világunkban megmutatkozik bátorságunk, határozottságunk, döntőképességünk, szervezőkészségünk, türelmünk, szabálytiszteletünk. A játék folyamán felszínre kerül rejtett érzelemvilágunk: düh, veszteségtől való félelem, káröröm, egyéni célok előtérbe helyezése, minden áron győzni akarásunk … S ezzel egy időben kiegészítésre, korrekcióra kívánkozik a hiányzó ellentétpólus: a ráhangoltság, a többfajta megoldás átlátása, a játék örömének öröme, egymás szellemi képességének emelése, a bölcs meglátások és felismerések… Ha e párok meglétét és hiányát önmagamban felismerem, bölcs világjátékos leszek! Nagyszerű alap a drámapedagógiai, a mozgáskoordinációs és a hangtani gyakorlatoknak. Az Óvó- és Edzőképző Főiskola hallgatóival több téren is kapcsolódunk a gyermekfoglalkozások képzésének színességéhez. Az idei tanévben a nemez kézművességhez, a betlehemjáró drámai csoporthoz és az Aragóniai Beatrix Sakk Klub foglakozásaihoz kapcsolódtunk szakmai gyakorlat formájában. A hallgatók így aktívan kapcsolódnak a közélethez és tapasztalati tudással kezdhetik pályájukat a képesítésük befejezését követően.

– A foglalkozásban aktívan részt vállaló gyermekek az iskolában nehézségekkel küzdenek (írás, olvasás, beszéd, számolás stb.) az a rendszer számukra kényelmetlen és idegen, de nálunk nagyon gyorsan megmutatkozott, hogy micsoda lehetőségek rejlenek bennük – mondja Rózsa Zsombor, a program koordinátora. A diszlexiás gyerekek a nehézségek ellenére áldott képességekkel is rendelkeznek, felismerik a jelenségek mögötti struktúrát, rendkívül hatékony a problémamegoldó képességük, kreatívak, gazdag a képzelőerejük és intuitív módon közelítik meg a világunkat. Pont ezeket a képességeket megerősítve sajátítanak el új játékrendszereket, szabályokat és alkotnak saját változatokat. Az alkotási folyamat komfortérzetet biztosít számukra, növeli az önbizalmukat, teret ad a kreativitásuknak, és mivel mindent saját kezűleg készítenek, így fejlődik a finommotorikájuk, amiből egyenesen következik, hogy az írásuk is jelentősen rendeződik. De a játékkészítés csak egy szegmense a foglalkozásoknak. A gyermekek munkáját folyamatosan követjük és dokumentáljuk, igaz, hogy még csak egy hónapja tart a program, de már rendkívüli előrelépéseket tapasztaltunk. Ami külön boldogsággal tölt el minket, hogy minden tanuló örömmel jár hozzánk, és hogy a családot bevonva egész héten a szombaton tanultakkal foglalkoznak a gyerekek, mivel olyan mély nyomot hagy bennük.

Vörös Flórával a legutóbbi alkalommal a dzsungelsakkon keresztül fedezték fel a játék és az új játékok elsajátításának örömét. Ezek után lehetőségük nyílt egy saját szabályrendszerrel és képvilággal rendelkező játékot létrehozni, melyet részlet gazdagon kidolgoztak. Egy következő szintre lépve ezeket a játékokat ki is próbálták egymás között. Felbecsülhetetlen az az élmény, hogy a saját játékát megmutathatja a másiknak és közben ő is részévé válhat a társa játékának! 

Aki kedvet érez, csatlakozhat a foglalkozásokhoz január 21-én, a nyílt napon 12 órától a Magyar Ház földszinti termében!