2024. április 23., kedd

Egy kis mozgás mindenkinek kell

Hétfőn reggel elkezdődött a második félév a suliban és az óvodákban is, vége a reggeli lustálkodásnak. Végre hó is esett, igazi téli idő van, nem úgy, mint mondjuk tavaly, amikor csak mutatóban volt egy kis hószállingózás. A téli tájat azonban akkor lehet igazán élvezni, ha nem kell minden pillanatban arra figyelni, hogy mikor szakad a nyakadba egy jégcsap, vagy mikor esel hanyatt a házak előtt eltakarítatlan havon és jégen.

Hajnalban –5 fokot mutatott a hőmérő, Márkkal megindultunk lassan az oviba, az út körülbelül félórás, ami nem lenne gond, ha a házak előtt mindenki eltisztította volna a havat és a jeget. Sajnos az a helyzet, hogy Temerinben az ovi felé tartó útvonalon a házak 80 százaléka előtt egyáltalán nincs eltakarítva a hó, pedig lett volna idő eltisztítani, hiszen voltak enyhébb napok is. Márk jó párszor megcsúszott, csak olyan mátrixos mozdulatoknak köszönhetően maradt talpon, én viszont csupán pingvin módjára csoszogtam mellette.

A napokban lapunk hasábjain többször írtunk a hóról és az eltakarításának fontosságáról is, Újvidéken tavaly a kommunális rendőrség csak figyelmeztetésben részesítette azokat, akik nem tisztították el a jeget meg a havat házuk, boltjuk elől, de ez nem tarthat örökké.

Egyetért azzal, hogy aki nem takarítja le a járdát, azt megbüntessék?

  • Igen: 151 (52%)

  • Csak figyelmeztessék: 89 (30,5%)

  • Nem: 51 (17,5%)

Lehet, hogy az emberekben nem tudatosodott, de valóban óriási felelőtlenség jégpáncélt hagyni házuk előtt, az effajta hanyagság, nemtörődömség csak azt mutatja, hogyan viszonyulunk polgártársainkhoz, szomszédainkhoz. Gondoljunk csak arra: milyen a közelünkben élő embereknek mindennap végigcsúszkálni a jeges járdákon, és mi van akkor, ha valaki elesik, netán kezét-lábát töri? Régen rossz, ha balesetnek kell történnie ahhoz, hogy valaki ráeszméljen, valóban el kéne takarítani azt a havat. Pedig az a 10–15 percnyi mozgás nem árthat senkinek, és most természetesen nem azokra gondolok, akik valami okból kifolyólag nem képesek eltisztítani a havat a házuk előtti részen.

Mivel naponta többször is végigjárjuk az ovi–otthon útvonalat, tudjuk azt is nagyjából, kik lakják a házakat, és elmondhatom, az idősebbek gyakrabban tisztítják házuk előtt a járdát. Ennek vajon mi lehet az oka?

A télies időjárás beálltával nem ártana figyelmeztetni a lakosságot kötelességére, az önkormányzati szervek ne csak választási propaganda-hadjárataikkor kommunikáljanak az emberekkel, hiszen ilyenkor is nagy szükség lenne a megelőző tevékenységre.

Újvidéken például, ha a ház tulajdonosa nem tisztítja el a havat és a jeget, akkor 8000 dináros bírságot köteles fizetni. Igaz, mint írtam, egyelőre nem büntetik az embereket, de a figyelmeztetés talán jobb is, hiszen esélyt ad a polgároknak arra, hogy felfogják: valóban rendben kell tartani a házuk előtti területet.

Talán a nemtörődömség, a nagy rohanás, az emberi értékek háttérbe kerülése idézte elő ezt az állapotot társadalmunkban. Ha így van, akkor itt az ideje változtatni, szánjunk egy kis időt a hó és a jég eltakarítására, gondoljunk azokra, akik naponta a házunk előtt járnak, ne csak azért, hogy betartsuk a törvényeket, hanem azért is, mert a jó emberi kapcsolatok többet érnek egy tévésorozatnál vagy egy számítógépes játéknál!