2024. március 29., péntek

Mielőbb eladni az akkumulátorgyárat

Több mint 80 millió dináros tartozás miatt kikapcsolták az áramszolgáltatást

A város szociális-gazdasági tanácsának az akkumulátorgyárral (FAS) kapcsolatos határozatait a legrövidebb úton eljuttatják azoknak az illetékeseknek, akik fölgyorsíthatják a csődeljárás alatt álló gyár problémáinak megoldását. A tanács hétfői ülésén arra az álláspontra helyezkedett, hogy a megoldást a FAS mielőbbi eladása jelentheti. Ennek az általános álláspontnak a részleteit elküldik a miniszterelnöki hivatalnak, a gazdasági minisztériumnak, a tartományi és köztársasági szociális-gazdasági tanácsoknak, az akkumulátorgyár hitelezőinek bizottságához, a csődgondnoknak és a csődbírónak, valamint a csődgondnokok licencét kiadó ügynökségnek.
A tanács értekezletén, amelyen részt vett Dušanka Golubović, Zombor polgármester asszonya is, leszögezték, hogy a gyár ideiglenes bérbe adása nem lehet tartós megoldás, különösen akkor nem, ha a bérlő nem fizeti a bérleti díjat. Az illetékes szervektől és intézményektől követelik, hogy haladéktalanul tegyék lehetővé a környezetvédelmi méréseket a FAS területén, mert erre a gyár eladásakor feltétlenül szükség van. A tanács kiemelte, hogy az akkumulátorgyárat a legrövidebb időn belül el kell adni olyan érdeklődő cégnek, amely akkumulátorgyártásáról ismert a piacon, hajlandó beruházásokat tenni, gondot visel a környezetvédelemről, a munkavédelemről és a foglalkoztatásról.
Az ülés kezdetén jelen voltak a mostani bérlő, a DEM-HELLAS cég képviselői is, akik bemutatták saját cégüket, jelezték, hogy hajlandók lennének megvásárolni a gyárat, valamint közölték, hogy környezetvédelmi katasztrófát okozna, ha a gyárban kikapcsolnák a villanyáramot.
A csődgondnok ezzel a kérelemmel fordult az áramszolgáltatóhoz, ugyanis a bérlő a villanyáramért se fizet, így a FAS már 81,5 millió dinárral adós az elfogyasztott elektromos energiáért. A legutóbbi, negyedik fölszólítását követően tegnap ki is kapcsolták a szolgáltatást.