2024. április 17., szerda

Ruhát gyűjtenek a zentai szódások

A zentai Zen Soda szódagyártó üzem az idén is megszervezi téli ruhagyűjtését. Guzsvány Szilveszter, a vállalat vezetője lapunknak elmondta, hogy egy baráti felkérésre szervezik meg ismét akciójukat. Tavaly a Zen kávézóval karöltve szervezték meg a ruhagyűjtést. Akkor is egy megkeresésnek eleget téve kezdtek el jótékonykodni.

Guzsvány Szilveszter, a Zen Soda tulajdonosa (Horváth Zsolt felvétele)

Guzsvány Szilveszter, a Zen Soda tulajdonosa (Horváth Zsolt felvétele)

– Mivel munkánkból kifolyólag sok emberrel vagyunk közvetlen kapcsolatban, megkértek minket arra, hogy amennyiben tudunk, segítsünk nekik, mi pedig természetesen eleget tettünk a felkérésüknek – mondta Szilveszter. Két szódát szállító kocsit sikerült megtölteniük az összegyűjtött téli holmikkal, amelyeket a Vöröskereszt zentai szervezetének adományoztak.

Az idén az országban ragadt, illetve a határsávban várakozó menekültek és migránsok megsegítésével foglalkozó szabadkai Fresh Response civil szervezet számára gyűjtenek téli ruhákat. Az egyesületnek kizárólag férfiruhákra van szüksége.

– Úgy gondolom, hogy segítenünk kell azokon, akik odakinn, sátrakban próbálják átvészelni ezt a nagy hideget – hangsúlyozta beszélgetőtársunk. Elmondta, hogy a férfiruhákat ezért az egyesület számára gyűjtik, a női és a gyermekholmikat pedig az idén is a Vöröskeresztnek adják át. A vállalat mindenféle meleg holmit: kabátot, ruhaneműt, cipőt gyűjt a rászorulók részére. Arra kérik az adományozókat, hogy lehetőség szerint külön csomagolják be a férfi- és a női ruhákat. Az adományokat elsősorban a cég szódafutárjainak lehet átadni: az adakozni óhajtóknak elég jelezniük a szándékukat, s a cég kocsijával elmennek a ruhákért.

Az idén fennállásának negyedik évébe lépett üzem tevékenységére más vajdasági szódagyártók is sikertörténetként tekintenek, hiszen az elmúlt négy évben stabil vállalkozássá nőtte ki magát. Szilveszter elmondta, hogy fennállásuk első időszakában jelentősen kibővült a vásárlókörük, s az idén tavasszal Csóka község és Magyarkanizsa területén is el szeretnék kezdeni a szóda házhoz szállítását. Ezenkívül a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően Óbecsén is az ő modelljük alapján kezdi meg egy fiatal vállalkozó a frissítő ital értékesítését. A szóda mellett ötliteres csomagolásban természetes almalevet is előállítanak. A Bethlen Gábor Alapnál egy vízszűrő berendezés fejlesztésére is sikeresen pályáztak, aminek köszönhetően elkezdik a tisztított ivóvíz házhoz szállítását, mivel erre is igény mutatkozik.