2024. április 18., csütörtök

Milliókat költöttek reprezentációra

Törökkanizsán szeptember vége óta, több mint három hónapon át kutakodott, nyomozott a képviselő-testület által akkor felállított vizsgálóbizottság az előző községi vezetőség pazarlása, túlköltekezése ügyében. Az öttagú bizottság jelentését a testület a legutóbbi ülésen fogadta el. A vitatott túlköltekezés az előző önkormányzat számlájára írható, az akkori községi vezetőség, élén a demokrata párti Dragan Babić polgármesterrel, a 2015. január 1-je és 2016. június 1-je, a leköszönésük dátuma közötti időszakban 7,5 millió dinárt költött reprezentációra – kávéra, szeszes italokra stb. –, többet, mint az egészségházra és szúnyogirtásra együttvéve.

A Demokrata Párt kormányzása alatt a községi vezetőség pazarló életet élt. Uralkodásuk utolsó másfél évében többek között 166 üveg whiskyt, 193 liter körtepálinkát, két mázsa cukrot és 250 kiló kávét vásároltak. Eszerint a községi közigazgatásban literszámra itták a feketét, esetleg magánkézen folyt szét a hatalmas mennyiség egy része? A község kasszájából egyéb „luxuscikkeket” is vásároltak, például illatosított gyertyákat, gesztenyepürét, csokoládét, burgonyaszirmot, valamint halat és vadhúst is.

A képviselő-testületi bizottság jelentése alapján az önkormányzat kezdeményezi a jogi felelősség megállapítását. Amint a polgármester elmondta a képviselő-testület ülésén, az ügyészség dolga lesz megállapítani, hogy megsértették-e a közbeszerzési törvényt. A reprezentációs célokra felhasznált árut több szállító cégtől vásárolták, hogy a beszerzési ár ne lépje túl a 600 000 dináros felső határt.

A vizsgálóbizottság foglalkozott a diákutaztatás terén tapasztalt visszásságokkal is. A tanulók utazási költségeit a szállítóvállalat a szerződésben megállapított árnál 50–150 százalékkal magasabb áron számlázta az önkormányzatnak.

A Törökkanizsa és Feketetó közötti megkezdett, majd félbehagyott út építésére kötött szerződés felmondása és az abból eredő hatalmas adósság is az előző községi vezetőség hanyagságával magyarázható. A feketetói út kiépítéséről szóló szerződést még 2006-ban írták alá, amikor a Demokrata Párt gyakorolta a hatalmat, a polgármester, dr. Predrag Veličković pedig az Új Szerbia tagjaként regnált. A demokraták 2008-ban meggondolatlanul felbontották a szerződést. Az utat építő Vojput vállalat a szerződés felrúgása miatt beperelte a községet, amely el is vesztette a pert, és a jogerős bírósági végzéssel két és fél hónapra zárolták a folyószámláját. A zárlatot csak december elején sikerült feloldani. A jelenlegi önkormányzat erőfeszítései után a pénzügyminisztérium december végéig kifizette a Vojputnak az adósság egy részét, 70 millió dinárt. A szerződés 74 millió dinár értékű útépítésről szólt, de időközben az adósság összege a kamatokkal 170 millió dinárra duzzadt. Tehát még lesz mit törlesztenie az önkormányzatnak. A Szerb Haladó Párt a koalíciós partnereivel együtt először visszafizeti a demokratáktól örökölt adósságot, és tiszta lappal folytatja a munkát – hangzott el a képviselő-testület ülésén Törökkanizsán.