2024. március 28., csütörtök

Pang az ócskapiac

Az árusok szerint a többségnek tavaszig alig lesz forgalma

Amint lecsengnek az év végi ünnepek, a szabadkai Ócskapiac szinte teljesen elnéptelenedik. Árusok ugyan vannak, de vásárlók csak itt-ott nézelődnek a portékák között, sőt ebben a periódusban még Magyarországról sem érkeznek vásárlók. A pangás oka a hideg időjárás, de főképp az emberek, főleg a helyiek pénztelensége.

Karácsonyra és újévre az emberek nagy része kiköltekezik és a következő hetekben csak a legszükségesebb dolgokra költ, így a piaci áruk iránt, legyen az ruhanemű, ékszer, parfüm vagy egyéb, jelentősen visszaesik a kereslet. Az első áttörést a tavasz hozza, jellemző, hogy márciusban valamelyest fellendül a forgalom, addig azonban ki kell tartani az árusoknak, még ha nehéz is.

Szilvia immár tizenöt éve árul a piacon, standján különféle magyarországi élelmiszereket, hústermékeket, sajtokat kínál. Mint mondja, ez a karácsony az előző évhez képest is gyengébb volt, egyértelműen azért, mert az embereknek nincs pénzük.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Az ünnepek után megállt az élet, eddig is kevesen vásároltak, most azonban teljesen kihalt minden, és szerintem csak rosszabb lesz. Persze, ha egy kicsit enyhül az idő, többen jönnek majd a piacra, de általánosságban véve nem számíthat az ember javulásra ebben az országban. Eddig legalább karácsony vagy húsvét előtt nagyobb volt a forgalmunk, de most már azt se nagyon vesszük észre, ha ünnepre készülődünk, úgyhogy szerintem a piac is lecsengőben van – jelentette ki Szilvia.

Egy másik árus, aki csak név nélkül volt hajlandó nyilatkozni, úgy fogalmazott, az élelmiszert árusítóknak az ünnepek táján valamennyivel nagyobb forgalmuk volt, egyébként az ünnepek alatt és után sem volt vásárló a piacon.

– Amikor –16 fok van kint, az emberek nem jönnek a piacra vásárolni, de egyébként sincs tömeg. A forgalom sem attól függ, hogy ki mit árul, hanem elsősorban attól, hogy vannak-e magyarországi vásárlók vagy nincsenek, mert a helyieknek nincs nagyon pénzük még a piacon sem vásárolni, és ha nem jönnek magyarországi vásárlók, akkor elég nagy a pangás. Márciusig nem is nagyon lesznek vásárlóink – mondta az árus, aki télen női kabátokat, táskákat és egyéb kiegészítőket árul, nyáron pedig fürdőruhák kaphatók a standján. Mint hozzátette, ezeket a heteket nehéz átvészelni, miközben a piaci asztalok bérleti díját és az adókat ki kell fizetni, s kiemelte, sokat segítene, ha az emberek tudnának bankkártyával is fizetni, de erre az asztaloknál nincs lehetőség.

– Még mindig vannak olyanok, akik jól megélnek a piacból, de a többségnek nehéz ma már piacozni, a körülményeken nem javítanak, az asztalok drágák, de kitartunk, amíg lehet, amíg jönnek a magyarországiak, mert ők tartják még életben ezt az egészet – tette hozzá.

Mate, akinek a standján karórákat lehet vásárolni, a kilencvenes években kezdett piacozni. Mint mondja, ha a magyarországiak nem jönnek, forgalom sincs.

– A magyarországiak szinte az egyetlen és jó vásárlóink, a mieink közül nem soknak van pénze. Mindig voltak nehéz időszakok és jobb idők is, de jelenleg katasztrofális a helyzet és nem tudni, lesz-e jobb. Mindenki a tavaszt várja, hátha fellendül egy kicsit a forgalom, mert amint van ember, nagyobb eséllyel adunk el mi is valamit. Ezekben a hetekben nem éri meg hétköznap itt fagyoskodni, a január mindig gyenge, a február a legrosszabb hónap, de az ember mégis kinyit, hátha elad egy-két dolgot, hiszen a számlákat ki kell fizetni, és otthon ülve biztos nem hullik az ölébe egy dinár sem – mondta Mate.

Danica négy évvel ezelőtt kezdett el piacozni, standján gyermekruhákat árul. Az ünnepek után a múlt héten nyitott ki először, abban a reményben, hogy lesz némi forgalma, de ezekben a napokban alig van vásárló a piacon.

– Karácsony előtt egy kicsivel több munka volt, hiszen Magyarországról is jöttek, de újév után leállt minden, hideg van, az emberek kiköltekeztek. Év közben is érezhető, hogy a mieinknek nincs pénzük, esetleg azon a hétvégén, miután megkapják a fizetést vagy a nyugdíjat, akkor jönnek többen, tulajdonképpen a magyar vásárlók tartják fent a piacot, de így is évről évre egyre rosszabb a helyzet, bár biztosan vannak olyanok, akiknek még mindig jól megy. Márciusban talán újra beindul a munka, mert akkor majd a húsvétra készülődnek az emberek, addig azonban valahogy ki kell bírni, és ilyenkor minden darab aranyat ér, amit az embernek sikerül eladnia.