2024. április 20., szombat

„Modern vállalattá szeretném tenné a Komunalacot”

Željko Plavšić megbízott igazgató az óbecsei közvállalat idei terveiről

Željko Plavšić három hónappal ezelőtt, Kovács Norbert igazgató lemondása után lett az óbecsei Komunalac Közvállalat megbízott igazgatója. Ezt megelőzően Vuk Radojević korábbi polgármester kommunális és infrastrukturális ügyekkel megbízott tanácsadója, majd a közigazgatási hivatal gazdasági osztályának a vezetője volt.

Az igazgatói szék elfoglalása után két külső jele is lett a változásoknak: a közvállat bejárata fölött kétnyelvűre cserélte a cégtáblát, és megnyitotta az épület korábban évekig zárva tartott elülső főbejáratát. Az igazgató irodája ezen belépve rögtön balról található – a rossznyelvek szerint azért is kellett a főbejáratot évekig kulcsra zárni, hogy a betérő ügyfelek ne essenek abba a kísértésbe, hogy rögvest az igazgató ajtóján kopogtassanak.
– Én nem menekülök a problémák elől, inkább a megoldásukra törekszem, ezért az én ajtóm mindenki előtt nyitva áll. December végén fogadta el a községi képviselő-testület a Komunalac Közvállalat idei munkatervét, ebben már a megszüntetett Építésügyi Igazgatóság egyes feladatai – például a közvilágításról, az utakról, a hóeltakarításról való gondoskodás – is szerepelnek. Nagyobb hangsúlyt helyezünk a zöldövezet és a fasorok gondozására is, így jobban odafigyelünk majd például a Zöldfás utcára és az Erdőtelepítők parkjára. A mi kötelességünk lett a régi sárrázók karbantartása is. Elkészült egy helyzetfelmérés a játszóterek állapotáról is, és már nemcsak a kaszálásukra, hanem a javításukra is kapunk pénzt.
Tavaly évi két fűnyírást terveztek. Ennél ugyan többet kaszáltak, de nem eleget. Az idén mire számíthatunk?
– Több pénz lesz a zöldövezetek karbantartására is. Ezt a pénzt fordíthatjuk arra, hogy nagyobb területen kaszálunk, vagy arra, hogy gyakrabban. A részletes terveinkben fogjuk majd kidolgozni, melyik megoldást valósítsuk meg, vagy azt, hogy e két lehetőséget milyen arányban kombináljuk. Tavaly az időjárás miatt rendkívül gyorsan nőtt a fű, és a Komunalac az akkori programot nagyjából 70 százalékkal teljesítette túl.
A Tisza-part szomorú látványt nyújt, vandálok rendszeresen tönkreteszik a padokat, a szemeteseket, az új közvilágítást. Lesz-e rend a Tiszán?
– Az egyik prioritásunk ez. A padjavításra is fordítunk pénzt. Igyekszünk majd, hogy szebb, tisztább legyen a Tisza-part, de nehéz útját állni a vandalizmusnak.
A temetőket is át kellett nemrégiben venniük a helyi közösségektől. Hogy sikerült az átadás-átvétel?
– Ezen a téren vannak még feladataink, a helyi közösségektől ugyanis hiányos nyilvántartással kerültek át hozzánk a temetők. A péterrévei és bácsföldvári temető a római katolikus egyház tulajdonában van, velük arról folynak a tárgyalások, hogy miként valósuljon meg az együttműködés, hiszen temetkezési szolgáltatást csak az erre feljogosított vállalat végezhet. A tulajdonosnak a területre kell gondot viselnie.
A menhelyen jóval több kutya van, mint ahány befogadására valójában alkalmas. Óbecsén hiányzik a községi határozat, ami segítené a probléma megoldását. Lesz-e ezen a téren változás?
– Az alapítóval együttműködve szeretném előkészíteni azt a községi határozatot, amellyel rá lehetne bírni a lakosságot arra, hogy felelős módon tartsanak állatot. Sok európai országban csak bejegyzett tenyésztők szaporíthatnak kutyát, kötelező a csipelés és a nem tenyészkutyák ivartalanítása. Rendelet híján ma nem lehet megbüntetni azt a tulajdonost, akinek a kutyája az utcán kószál. Elhatározás és erőforrás kérdése a probléma megoldása. Ebben az állat-egészségügyi felügyelőségre nagy feladat hárul, hiszen nyilvántartást kell készítenie az ebekről. A menhely 50 százalékkal több kutyára visel gondot, mint amennyinek helye van, igyekszünk őket örökbe adni. A kóbor kutyákat ivartalanítjuk. A megoldást nem a nagyobb menhely jelenti, hanem a tudatos és számon kérhető állattartás.
Hány foglalkoztatottja van a Komunalacnak?
– Jelenleg 46 határozatlan szerződéssel dolgozó munkatársat foglalkoztatunk, de meghatározott idejű szerződéssel, szezonális alkalmazásban összesen nagyjából hatvanan vannak. A törvény 49 határozatlan idejű szerződéssel dolgozó alkalmazottra ad elvi lehetőséget, és mi azon vagyunk, hogy ehhez megszerezzük a jóváhagyást. Nagyon sok a feladatunk, nyolc kommunális tevékenység tartozik hozzánk. Nagyon elavult a gépparkunk, ezért elsősorban az emberi munkaerőre kell támaszkodnunk. Főszezonban napi 12–15 órát dolgoznak az emberek, és ez alól a hétvége sem kivétel.
Milyen személyes ambíciói vannak?
– Az igazgatói tisztségre az év végén zárult le a pályázat, és mivel szeretném folytatni a munkát, indultam rajta. A Komunalacot egy olyan modern vállalattá szeretném alakítani, amely eleget tesz az alapító és a lakosság elvárásainak. Sokáig nem fektettek be semennyit a vállalat alapeszközeibe, sokat kellene költeni a járművekre, traktorokra, munkagépekre, a korszerű és költséghatékony eszközök beszerzéséről nem is beszélve. A jó és eredményes munkavégzésnek ezek elengedhetetlen feltételei.