2024. március 29., péntek

Csak az elefánt hiányzott

Több mint hatvan diák vett részt a téli diáktáborban Szabadkán
Elkészült az elefánt-fogkrém

Elkészült az elefánt-fogkrém

Aki esetleg nem lett volna biztos benne, hogy az elefántok sem hagyhatják ki a fogmosást, az szombaton Szabadkán az Ivan Sarić Műszaki Iskolában megtartott téli diáktáborban erről a – egyesek számára talán lehangoló – tényről is meggyőződhetett. Ha a szervezőknek elefántot nem is sikerült beszerezniük, Szórád Endrének, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium kémiatanárának, valamint egyik diákjának köszönhetően a kémiakísérletek szekcióban mindenki figyelemmel kísérhette az igencsak látványos, ám egyszerű kísérletet, amely során hidrogén-peroxidból, kálium-jodidból és folyékony mosogatószerből „elefánt-fogkrémet” állítottak elő. A kisdiákok hangos sikongatással és nevetéssel fogadták a szinte semmiből képződő zsáknyi habot.

De nem csak a kémiáról szólt a szombati nap. Az általános iskolások második osztályától egészen a középiskolás korosztály számára megszervezett táborban sakkozhattak a gyerekek, logikai játékokkal ismerkedhettek meg, de arról is megpróbálták őket meggyőzni a lelkes csoportvezető tanárok, hogy a matematikát és a fizikát sem az egyszeri diák kínzásának céljából találták ki.

A tábort a Cofman Judit Matematikai Tehetséggondozó hétvégi iskola keretében szervezték meg, immár harmadik alkalommal. A fő szervező az Észak–bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete. De Negri Ibolya elnök elmondása szerint a környező iskolák – például Csantavér és Hajdújárás – mellett Kishegyesről is érkezett diák, valamint Temerinből és Muzslyáról is érkezett egy-egy csapat. Összesen hatvan diák töltötte el itt tartalmasan a szombati napot.

Ami az érdeklődést illeti, De Negri Ibolya megfigyelése szerint az általános iskolák hatodikosai a legaktívabbak, valamint a középiskolások.

– A téli tábor mellett indikátor műhelymunkát is szerveztünk, itt kémiával foglalkoznak a gyerekek. Szintén hétvégi, egész éves tehetséggondozásról van szó, amelyet a Lazar Nešić Vegyészeti Középiskola helyett ezúttal az Ivan Sarić Műszaki Iskolában tartanak meg. Mindkét foglalkozással az a célunk, hogy minél jobban felkeltsük a gyermekek érdeklődését a tudás és a gondolkodás, illetve a természettudományok iránt – fogalmazott De Negri Ibolya.

Az Észak–bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke szerint a XXI. század, különböző elektronikus „kütyük” mellett és azokkal felnövő diákjai is fogékonyak a természettudományok, illetve a különböző logikai játékok, fejtörők iránt. Értékelése szerint a lényeg az, hogy felkeltsék érdeklődésüket ezek iránt a dolgok iránt. A motiváció egyrészről a pedagógusok feladata, másrészről viszont a szülőké is, tette hozzá De Negri Ibolya.