2024. március 29., péntek

Hiánycikk lehet a tűzifa

Az adai fatelepeken megnőtt a kereslet a tüzelő iránt

A nagy hidegben az emberek sokkal több tüzelőt elhasználtak, hogy felfűtsék a lakásaikat, mint az elmúlt néhány tél bármelyikén. Sokaknál emiatt elfogyott a tüzelő, vagy a végén járnak a készletnek, és látják, hogy nem fognak kitartani a tél végéig. Ezért a közelmúltban jelentősen megnőtt a kereslet a tűzifa és a szén iránt az adai fatelepeken is, ahol kezdenek kifogyni a készletekből, vagy már kifogytak.

Az Agro 2000-ben még lehet kapni tűzifát (Csincsik Zsolt felvétele)

Az Agro 2000-ben még lehet kapni tűzifát (Csincsik Zsolt felvétele)

A Larix fatelepen megtudtuk, hogy sokan azzal jelennek meg náluk, hogy egy-két napra való tüzelőjük van, és nagy szükségük van valamilyen fűtőanyagra. Az elmúlt hetekben inkább a tűzifa iránt nőtt meg az érdeklődés. A fatelepen megtudtuk, hogy a drágább szenet inkább zsákszámra viszik az emberek, mint nagyobb mennyiségben. A fatelepen kapható faszén, a tűzifa viszont elfogyott, jelenleg nem kapható. Egyébként hálós, hasogatott bükkfát árusítanak, ami tüzelésre kész állapotban van. A következő tűzifaszállítmányt hétfőre várják, bár nehezen tudják beszerezni Szerbiából a rossz idő miatt. Kérdésünkre elmondták, hogy érdemes előjegyeztetni tűzifát, mert azok a vásárlók juthatnak előbb hozzá, akik feliratkoztak. A fatelepen árusítanak még behozatali, horvátországi pelletet és brikettet is. Elmondták, hogy a vásárlók nagyon elégedettek a minőségével, visszajárnak hozzájuk. Egyébként mindkét tüzelő felkapott lett az elmúlt években. A brikett és a pellet is préselt fafűrészpor. A brikett nagyobb méretű, a pellet viszont granulátum formájú, amelynek az eltüzeléséhez külön kazán és adagolórendszer szükséges.

Az Agro 2000 fatelepen is azt állították, hogy a nagy hideg hatására megnőtt a kereslet a tüzelő iránt. Virág Imre fatelep-tulajdonos elmondta, hogy előbb a tűzifát keresték a vásárlók, de a nagyobb hidegek idején már a jobb minőségű szenet is. A fatelepen árusítottak lignitet, de mostanra már elfogyott, és valószínűleg csak január végén kapnak legközelebb. Megjegyezte, hogy a bükk tűzifából még van valamennyi, de nem lehet tudni, hogy mikor kapnak újabb szállítmányt, mert a hegyekben nagy a hó, és nehéz újabb mennyiséget lehozni. Mégis reméli, hogy pár héten belül megindul a szállítása, mert a faárusok érdeke is, hogy mielőbb eljusson a tűzifa a helyi fatelepekre, bár szerinte ez nem lesz egyszerű.