2024. március 29., péntek
EGY GYAKORLÓ APA NEM MINDENNAPI MINDENNAPJAI

Manóújév és sárgarépa

Márk és Kata egyre inkább érdeklődnek az újévezés iránt, ennek ellenére, az idén még biztos az igazak álmát alusszák majd éjfélkor, de megbeszéltük, hogy azért egy kicsit tovább fennmaradhatnak mint a szokásos nyolc vagy fél kilenc. Elődöt egy-két hónapja megrázta a serdülőkor szele, így nem tervezünk vele semmi konkrétat, de ha kedve lesz, fennmaradhat, feltételezem nagyrészt mester MC-s barátjaival, no meg az újvidéki, és a Londonba költözött jó barátaival a Skype-on.

Csillával a két kis lurkó elkezdte az újévi díszítés tervezését, sablonokat vagdosnak, festegetnek, hogy elkészüljön minden szilveszter éjszakájára, Előd meg én pedig majd feldíszítjük a szobákat, létrára mászunk, megoldjuk ezt a hihetetlen feladatot, férfiasan.

„Most már újév van?” – kérdezte valamelyik nap Kata lányom. Mondom, ahogy vesszük, ez inkább még az óév, az újévre még várni kell egy kicsit, de nagyon remélem jobb lesz mint az idei.

„Azért mert anyát a gonoszok nem engedték dolgozni?” – kíváncsiskodott lányom. Kata nem képes belenyugodni egyes dolgokba, persze mi „nagyok” sem, de mondtam neki, hogy azok, akik becsapták anyát, nem lesznek a Jézuska barátjai, mert a rosszindulatú, gonosz emberekkel nem paktál, mi viszont bulizunk egy jót, és rájuk sem hederítünk. „Lesz pezsgőnk is?” – bombázott újabb kérdésekkel Kata, mondtam persze, a gyermekpezsgő készen áll majd a durranásra, igaz kicsit előbb sül majd el, mivel a manóújév úgyis előbb érkezik. Hogy teljes legyen az összhang, konfettit is szórunk majd. A lányok csillámot szórnak a hajukba, a fiúk pedig mindenesetre lőnek egyet kettőt, nehogy gonosz szellemek röpködjenek a házunk tájékán.

Ami a menüt illeti, igen tarka lesz a felhozatal.

Mivel a gyerkőcök nem nagyon csípik a malachúst, a hagyományoktól eltérően, nekik majd fincsi pulykát készítünk, ugyanis ebben állapodtunk meg velük, nagyon szeretik szopogatni a jó húsos pulykanyakakat. Az oroszsalátáról a manók a nemrég lezajlott gyomorgripa következményeire következtetnek, ezért ebből is csak két porciót készítünk. A szilveszteri zenei aláfestésről DJ APA gondoskodik. A hangulatból egy pillanatban majd visszaveszünk, hogy lenyugodjanak a kedélyek, és ágyikóba bújjanak a bulizó prücskök.

A téli szünidő túl rövid ahhoz, hogy a gyerkőcök átálljanak a későn kelésre, így január elseje sem térhet el a többi naptól. Tapasztalatból tudjuk, hogy legkésőbb nyolckor már lecsorognak az emeletről, és bebújnak az ágyunkba. Az év első reggelének mindig különleges a hangulata, pezsgőillatú, laza és könnyed. A család melege ekkor áthatja lelkünket, a marcipán és a Bécsi Filharmonikusok pedig teljessé teszik a harmóniát.

Az újévi hangversenyt soha sem hagyjuk ki. Sokféle zenét hallgatunk otthonunkban, a komolyzenét is beleértve. Katát elvarázsolják a balettosok mozdulatai, a koncert alatt természetesen keveset ül, inkább a nappali közepén utánozza a mozdulatsorokat. Márk minden dalt figyel, és megtapsolja a zenészeket egy-egy jó polka után. A Bécsi Filharmonikusok dallamai mellett újra koccintunk a megmaradt pezsgővel – Előd is belenyalhat –, majd jöhet a mindenki által kedvelt lencse.

Összegzésül, igen változatos volt ez a 2016. Voltak sikerek, örömteli napok, és voltak kevésbé derűs pillanatok is, sajnos az utóbbiból sokkal több jutott. A gyerekekkel megfogadtuk, hogy jövőre legalább kétszer annyi sárgarépát eszünk mint az idén, mert ahogy Ótatám mondotta annak idején, az angol pilóták is élesebben láttak tőle, erre pedig nagy szükség lesz az ígéretes 2017-ben.