2024. április 24., szerda

A legjobb előadások

Urbán András, Puskás Zoltán és Lénárd Róbert rendezései és az Elor Emina címszereplésével megvalósult Koštana a toplistákon

A Belgrade Edt Culture blog szerzői listát állítottak össze a 2016 júniusától az év végégig általuk látott legjobb színházi előadásokról. Értékelésük szerint a hazai produkciók esetében a lista élére az újvidéki Szerb Nemzeti Színház produkciója, a Kokan Mladenović rendezésében készült Na Drini ćuprija című előadás került. Második helyen végzett az Újvidéki Színház Off című, Határátlépés Ladik Katalin és a színészek szövege alapján alcímű előadás, amelyet Puskás Zoltán rendezett. Harmadik helyen ugyancsak az Újvidéki Színház produkcióját, a Lénárd Róbert rendezte Fáma a biciklistákról című előadást találhatjuk. Negyedik helyezett lett a szabadkai Népszínház szerb társulatának Vrla Nova 2061 című előadása, Slobodan Skerlić rendezésében. Az ötödik helyen a zombori Népszínház produkciója a Gogoland végzett, amelyet Herceg János művének motívumai alapján, Urbán András állított színpadra.

A Belgrade Edt Culture összeállította egyebek közt a legnézettebb regionális előadások listáját is. A negyedik helyre a szarajevói MESS Színpad, What Is Europe? című produkciója került. Az előadást Végel László művének motívumai alapján Urbán András készítette. Hatodik helyen találhatjuk az újvidéki Szerb Nemzeti Színház, a Fabrika egyetemi és művelődési központ, valamint a tivati kultúrközpont koprodukciójában és Kokan Mladenović rendezésében készült Koštanát, amelynek bemutatójára Tivatban került sor, a címszerepet pedig Elor Emina formálta meg. A hetedik helyen szintén egy Urbán András rendezésében készült előadás, a cetinjei Zetski dom Királyi Színház, Pillangó című produkciója került.

Az elmúlt év legjobb öt hazai előadásról a Radio 202 is összeállított egy listát. Ezen szintén fellelhetjük az Urbán András rendezésében készült Gogolandet, a Svetislav Basara szövege alapján készült Fáma a biciklistákról című előadást Lénárd Róbert rendezésében, valamint a szabadkai Népszínház szerb társulatának produkcióját, a Slobodan Selenić szövege alapján készült A nép szidását is, amelyet Urbán András rendezett.