2024. április 25., csütörtök

A Kárpát-medence vándora

Monográfia készül a 75 éves Gyurkovics Hunor festőművészről

 2016 végén, az év utolsó napján ünnepelte 75. születésnapját Gyurkovics Hunor, Szabadkán élő festőművész. Ebből az alkalomból hamarosan egy monográfia is megjelenik róla az Aracs Alapítvány gondozásában Gyurkovics Hunor, a Kárpát-medence vándora címmel, a festő alkotásaival gazdagon illusztrált kötetben az alkotót méltató, róla szóló írások kaptak helyet művészettörténészek, kollégák, művésztelepi vezetők tollából. Miután elvégezte a művészeti középiskolát Újvidéken, majd az akadémiát Belgrádban, Szabadkára került.

– 1971-ben kerültem Szabadkára, tanárként dolgoztam. Néhány évvel azután, hogy idekerültem, a mostani nevén Kortárs Galéria padlásterében kaptam egy helyiséget, ahol tudtam dolgozni, majd miután azt a termet el kellett hagynom, mert másra akarták használni, néhány évig nem is volt műtermem. Akkor kikerültem a természetbe, és akkor kezdtem foglalkozni főleg az akvarellel, ahhoz nem kellett műterem. Történt is egyszer olyan eset, hogy egy szántőföld közepén festettem, amikor egy idős bácsi odakiabált: „Jé, én megéltem már 80 évet, de ilyet még nem láttam, hogy valaki irodát nyitott volna a szántóföldön!” – meséli egyik kedves történetét Gyurkovics Hunor, amikor a születésnap és a készülő kiadvány kapcsán kértük fel beszélgetésre. – Szabad térben a pillanatnyi hatást kell vászonra vinni, erősen kell összpontosítani és gyorsan kell megfesteni a képet, pláne, hogy ha akvarellről van szó, mert az gyorsan szárad. A műteremben van idő átgondolni a dolgokat, komolyabb technikákkal is lehet dolgozni, olajjal, akrillal, pasztellel is, de az ezekkel való munka több időt is vesz igénybe. A művésztelepi találkozókon legtöbbször akvarelleket készítek.

Szereti a művésztelepi alkotómunkát?

– Szeretek járni művésztelepekre, találkozhatok régi barátokkal, alkotókollégákkal, újakkal is megismerkedhetünk, és az alkotás mellett tapasztalatcserére is van lehetőség. Jámborné Balog Tünde, a makói művésztelep vezetője egy írásában engem a Kárpát-medence vándorának nevezett – a könyv címe is innen ered –, és valóban: sok művésztelepen jártam itthon és külföldön is, többnek magam is alapítótagja is vagyok. Az ilyen találkozóknak megvan a maga varázsa.

Vannak visszatérő témái, kedvenc témái?

– Az egyik ilyen a táj maga, a másik ilyen téma a néprajz, de például a makói vagy a zentai művésztelepen történelmi témákat kaptunk feladatul.

Ha már a feladatot említette: ha adott a téma, akkor festőként ez miben jelent másabb kihívást?

– Az ihlet mindenképpen megérkezik, akár magam találom a témát, akár másoktól jön. Általában jól bele tudok illeszkedni ilyen kihívásokba, és igyekszem is sikeresen megoldani ezeket.

37 éven át tanított. A pedagógusi munka is szép kihívás. Jól érezte magát a katedrán?

– A tanítóképző karon tanítottam, képzőművészetet és módszertant. Kezdetben nehéz volt, mert én kimondottam művészettel, képző- és iparművészettel akartam foglalkozni, de belerázódtam a tanárságba is, igyekeztem korrektül készülni az órákra és a tudásomat átadni. A tanítványaim közül többeknek is ajánlottam, hogy foglalkozzanak komolyabban a képzőművészettel.

Miután a tanügyből nyugdíjba vonult, eljött az az idő, hogy csakis alkotással foglalkozzon?

– Az igény megvan bennem, de azért nem veszek mindennap ecsetet a kezembe. Az ihlet jön, vázlatokat, rajzokat szoktam készíteni, és ezekből lehet, hogy készül festmény. Sok rajzom, vázlatom van, azután kialakul, hogy melyikből lesz festmény: mi az, ami továbbra is megihlet vagy esetleg kiállításokra mit várnak tőlem. Akvarell, pasztell, olaj és akril. Ezekkel a technikákkal dolgozom, és sokszor a témától is függ, hogy melyik technikához nyúlok.

Sajnos az utóbbi időben ahogyan egyre inkább elszegényedett a régiónk, lehet, hogy igény volna műalkotásokra, de nagyon ritkán vásárolnak az emberek, úgyhogy ebből megélni nagyon nehezen lehet.

Ám ennek ellenére az alkotókban működik a vágy, hogy alkossanak. Meg lehet azt fogalmazni, hogy Ön miért érzi azt, hogy ecsetet vegyen a kezébe?

– Ez egy belső kényszer, ha vásárolnak, ha nem. A lányaim mondják is sokszor, hogy az íróasztalnak dolgozok. Persze kiállításokon megmutatkozhatnak, azután – ha nem veszik meg – a saját otthoni archívumomba kerülnek. Nálunk valójában nem is jellemző, hogy kiállításokon rákérdeznek a látogatók, hogy eladó-e a kiállított alkotás. A munkáimat igyekszem úgy raktározni, hogy ne történjen bajuk. Van, amikor kiveszem a képeimet a keretből, kiveszem az üveg alól és inkább mappában tartom. Féltem őket.