2024. április 24., szerda

Hiányzik a beiskolázási tervből a gimnázium

A marosvásárhelyi intézmény létrehozásának körülményeit az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vizsgálja

Nem szavazták meg az RMDSZ tanácsosai a marosvásárhelyi képviselő-testület pénteki rendkívüli ülésén a beiskolázási tervet, mert abból hiányzik a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum, amely létrehozásának körülményeit az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vizsgálja.

Az RMDSZ által előterjesztett dokumentumban a szövetség tanácsosai feltették a kérdést, miért nem terjesztették elő a beiskolázási tervet, és reményüknek adtak hangot, hogy „ez az egész nem egy másik játék része”. Arra kérték Dorin Florea polgármestert, világosan foglaljon állást az ügyben, mert „hatalmas szakadékot” észlelnek a kijelentései és a cselekedetei között. Kiderült ugyanis, hogy nemcsak az Unirea Líceum szülői bizottsága, hanem a polgármesteri hivatal is megtámadta a bíróságon azt a döntést, amelynek következtében a Bolyai Farkas Líceum katolikus osztályait átvette a Római Katolikus Teológiai Líceum. Ehhez képest a helyi tanács legutóbbi ülésén a polgármester személyesen biztosította a katolikus gimnázium szülői közösségét arról, hogy nincs mitől tartaniuk, és számíthatnak a segítségére.

A tanácsülésen – amelyen Florea nem vett részt – néhány szülő „ne játszatok a gyerekeink jövőjével” feliratú pólót öltve vett részt. Claudiu Maior, a marosvásárhelyi polgármester tanácsosa arról biztosította a szülőket, hogy a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum helyzetét a jövő héten megtárgyalják egy olyan tanácskozáson, amelyre meghívják a tanfelügyelőség képviselőit is. „Mindenkit biztosíthatok, hogy a polgármesteri hivatalnak nem áll érdekében indokolatlan feszültségek gerjesztése. Dolgozunk azon, hogy mindenki számára elfogadható megoldást találjunk” – idézte Claudiu Maiort az Agerpres hírügynökség.

Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen tavaly novemberben indított eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA), mert szerinte annak ellenére járultak hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták, valójában nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. A DNA Someșant hivatali hatalommal való visszaéléssel és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamási Zsolt igazgatót pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel gyanúsítja, és mindkettejüket eltiltotta a hivatala gyakorlásától.

Bár a Civilek a Katolikus Iskoláért elnevezésű szülői kezdeményező csoport szerint veszély fenyegeti a katolikus gimnázium működését, az RMDSZ Maros megyei szervezete a napokban közölte: nem látja veszélyeztetettnek az iskola létét, és álhíreknek tekinti a veszélyeztetettségről szóló híradásokat.