2024. április 26., péntek

A DP-ből is támogatják Jeremićet

Šutanovac továbbra is Janković mellett lobbizik

Negatív reakció már számtalan elhangzott az utóbbi huszonnégy órában Vuk Jeremić volt külügyminiszter majdani elnökjelöltségével kapcsolatban – elsősorban hatalmi körökből –, pozitív hangvételű értékelések viszont csak most kezdenek érkezni. Nebojša Zelenović, Šabac polgármestere, az Együtt Szerbiáért elnöke Jeremić nemzetközi kapcsolatait említette pozitívumként. Értékelése szerint ha az elnökválasztásból a volt külügyminiszter kerülne ki győztesként, az mindenképpen gyümölcsöző lenne Szerbia jövőjének és fejlődésének szempontjából. Ha Jeremić lenne az államfő, Szerbiában véget érne az önkényuralom, mondta a politikus.
– Vuk Jeremić értékes kapcsolatokat épített ki a világban, nem csak politikusokkal és közéleti szereplőkkel, hanem üzletemberekkel is. Államfőként kamatoztathatná kapcsolatait, Szerbia polgárai pedig okkal remélhetnék, hogy jobbra fordulnak életkörülményeik – fogalmazott Zelenović.
Érdekes, hogy bár a DP az eddigi bejelentések szerint Saša Janković köztársasági ombudsman jelölését fogja támogatni, Borislav Novaković, a párt tartományi parlamenti frakcióvezetője vasárnap már támogatásáról biztosította Jeremićet, akit három évvel ezelőtt zártak ki a demokraták soraiból. Novaković elmondása szerint a Demokrata Pártban többen is vannak, akik nem értenek egyet azzal, hogy a párt Jankovićot támogassa az elnökválasztáson.
– Sokan véljük úgy, hogy a DP-nek Jeremićet kellene támogatnia. Hisszük, hogy együtt megváltoztathatnák ezt a maradi rendszert és méltóságteljes, fejlett és szuverén államot építhetünk ki, amelyben minden polgár biztonságban és szabadon élhet. Eljött a változások ideje, előtérben a polgároknak és érdekeiknek kell állniuk – érvelt Novaković.
Dragan Šutanovac, a DP elnöke kitart amellett, hogy pártjának Jankovićot kellene támogatnia. A főbizottság már felhatalmazta az elnökséget, hogy határozzon arról, melyik jelöltet támogatja majd a DP, magyarázta Šutanovac. Mint hozzátette, reméli, hogy az elnökség Janković mellett teszi le a voksát.