2024. április 20., szombat

Az indulatok vonatja

A belgrádi központi vezetés úgy véli, hogy a koszovói albánok háborút szítanának – A válasz nem marad el, ígéri Vučić és Nikolić

Mozgalmas hétvége bolygatta meg az egyébként sem feszültségmentes szerb–albán kapcsolatokat: a Belgrádból Kosovska Mitrovicára induló, szerb nemzeti és vallási szimbólumokkal kidekorált vonat nem juthatott túl a Szerbia és Koszovó közötti válaszvonalon. Koszovói oldalon fegyveres katonák és a ROSU különleges alakulat képviselői vonultak fel. Ülésezett a szerb Nemzetbiztonsági Tanács, azt megelőzően pedig a biztonsági szolgálatok koordinációs testülete. A szerb államvezetés bármire kész a Koszovóban élő szerbek védelme érdekében, mondták Szerbia vezető politikusai.

1999 után szombaton reggel indult először Belgrádból Kosovska Mitrovicára személyszállító vonat. A kétvagonos járművet különböző szerb nemzeti és vallási motívumok díszítették, egyebek mellett húsz különböző nyelven tüntették fel rajta, hogy „Koszovó Szerbia”. Az utasok között voltak polgárok, újságírók és a szerb kormány, illetve a kormány szerveinek néhány képviselője is. A szerb államvezetés képviselői által teljesen átlagosnak és mindennaposnak nevezett vonat belsejét koszovói pravoszláv kolostorokról készült fényképekkel, ikonokkal és egyéb pravoszláv vallási motívumokkal ékesítették. A vonat Raškáig akadálymentesen haladt, onnan azonban nem mehetett tovább, mivel az illetékeseket tájékoztatták arról, hogy Jarinjénél a Szerbia és Koszovó közötti adminisztrációs vonal koszovói oldalán fegyveres erők vonultak fel, melyek tagjai feladatul kapták a vonat megállítását.

Olyan értesülések is napvilágot láttak a belgrádi médiában, hogy a síneket a koszovói oldalon aláaknázták. Mindennek eredményeképpen a vonaton utazó polgárokat autóbuszra szállították át, az újságírók, valamint a szerb kormány képviselői pedig a Belgrád irányába visszafordított vonaton maradtak.

SIKERTELEN ALÁAKNÁZÁS

Nem sokkal ezt követően Aleksandar Vučić kormányfő elnökletével összeült a biztonsági szolgálatok koordinációs testülete. Az újságíróknak nyilatkozva a szerb miniszterelnök abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a koszovói albánok viszályt, vagy akár összecsapást akartak szítani. Mint hozzátette, arra kéri a koszovói albánokat, hogy fogják vissza magukat és viselkedjenek észszerűen, mivel Szerbia nem tűri el, hogy bármilyen támadást intézzenek a polgárai ellen.

– Belgrádból nem páncélozott hadi gépjármű, hanem egy személyszállító vonat indult Kosovska Mitrovica irányába. A vonatnak a mozgásszabadsághoz való jog és a világ összes országának törvényei, illetve mércéi mentén embereket kellett volna összekötnie. Ennek ellenére szombaton elképzelhetetlen dolgok játszódtak le. A koszovói albánok megpróbálták aláaknázni a síneket, viszont annyira ügyetlenek voltak, hogy nem jártak teljes sikerrel. Ezért küldték a fegyveres alakulatokat Jarinjéra, majd a ROSU különleges alakulat tagjait, illetve 17 páncélozott gépjárművet is kivezényeltek az adminisztrációs vonalra. Ezért döntöttem úgy, hogy ilyen körülmények között nincsen más választásunk, mint visszafordítani a vonatot. Büszke vagyok a döntésemre, hiszen emberéleteket mentettem meg. Az ügyről beszélgettem Federica Mogherinivel és elmondtam neki, hogy mélységesen csalódtam az Európai Unió reakciójában. Most Oroszországot és Kínát tájékoztatom a történtekről, emellett az USA alelnökével is kapcsolatba kívánok lépni. A koszovói albánokkal pedig ismét szeretném megértetni, hogy tartózkodjanak az erőszaktól, Szerbia ugyanis nem hagyja, hogy fegyverrel támadjanak a koszovói szerbekre – fogalmazott Vučić.

HA KELL, KOSZOVÓBA KÜLDIK A HADSEREGET

Tegnap Tomislav Nikolić államfő elnökletével és Aleksandar Vučić, valamint Nebojša Stefanović belügyminiszter, Nela Kuburović igazságügyi tárcavezető, Zoran Đorđević védelmi miniszter, Vladimir Rebić rendőrségi igazgató és Ljubiša Diković, a Szerbiai Hadsereg vezérkari főnökének részvételével a Nemzetbiztonsági Tanács ülésezett. Az ezt követően megtartott sajtótájékoztatón Nikolić leszögezte: nem fér hozzá kétség, hogy a koszovói albánok háborút akarnak szítani, ezt bizonyítja, hogy az adminisztrációs vonalon megjelent a ROSU alakulat. Ha a koszovói albánok a jövőben bármikor hasonló megmozdulásra vetemednek, ha megpróbálnak viszályt szítani, annak biztosan nem lesz jó vége, figyelmeztetett Nikolić. Mint hozzátette, a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd témájának a jövőben kizárólag a vonatnak, valamint a mozgásszabadságnak kellene lennie.

Újságírói kérdésre válaszolva a szerb államfő egyértelműen kimondta: ha úgy méri fel, hogy a koszovói szerb lakosság biztonságának megőrzése indokolttá teszi, Koszovóba fogja vezényelni a szerbiai hadsereget. Szerbia nem akar háborút, ugyanakkor, ha kell, hadsereggel fogja megvédeni a szerb lakosságot, nyomatékosította.

Nikolić szerint a koszovói albánok a sárba tiporják a Belgrád–Pristina-dialógus keretében eddig aláírt úgynevezett brüsszeli megállapodásokat. A szerb államfő a NATO koszovói küldetését is súlyos vádakkal illette, értékelése szerint nem képes eleget tenni küldetésének, vagyis egyértelműen megkérdőjeleződött jelenlétének indokoltsága.

VULIN BÜSZKE VUČIĆRA

A vonatügyre Brüsszelből szombaton Maja Kocijančić, Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő sajtófelelőse reagált röviden, még akkor, amikor a pristinai vezetés az EU segítségét kérte a vonat megállításához. Egyébként Isa Mustafa, Koszovó miniszterelnökének elmondása szerint Pristina támogatja és szavatolja a mozgásszabadságot, ugyanakkor a szerb nemzeti és vallási szimbólumokkal kidekorált vonatot egyértelmű politikai provokációként élte meg, ezért próbálta minden lehetséges módon megakadályozni, hogy átjusson az adminisztrációs vonalon. Kocijančić annyit mondott a botrányba fulladó vonatútról, hogy a vonatok megállítása nem Brüsszel feladata. Máskülönben ezt és az ehhez hasonló kérdéseket Belgrádnak és Pristinának kell megoldania, méghozzá párbeszéd által, szögezte le Kocijančić.

Az eddigi egyetlen hivatalos brüsszeli nyilatkozattal Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter rendkívül elégedetlen volt. Értékelése szerint az EU ezzel a mozgásszabadság korlátozása mellett kötelezte el magát, ami tekintettel az EU hivatalos értékrendjére, roppant meglepő. Vulin azt is kifejtette, hogy „hihetetlenül büszke” Vučićra, amiért kimondta azt, ami 1999 óta egyetlen szerbiai politikus szájából sem hangzott el: nem fogja tolerálni a szerbek ellen irányuló erőszakot.