2024. április 25., csütörtök

Sok vízóra szétfagyott

Több háztartásban a falakon belüli csövekben is befagyott a víz – Óbecsén eddig ötven vízmérőt kellett lecserélnie a Vodokanal Közvállalatnak

Kellemetlen meglepetést hozott sok ingatlantulajdonosnak a rekordhideg január: több háztartásban ébredtek arra a lakók, hogy szétfagyott a vízóra, így nincs víz az otthonukban.

A Vodokanal munkásai sok olyan vízaknával találkoznak, amely nem felel meg az előírásoknak (Fotó: Fehér Rózsa)

A Vodokanal munkásai sok olyan vízaknával találkoznak, amely nem felel meg az előírásoknak (Fotó: Fehér Rózsa)

Ugyan a fagy leggyakrabban a nyaralóknál vagy a ritkán használt vízvezetékeknél okoz komoly károkat, de a nagy mínuszok most másokat sem kíméltek. Ha a vízmérők szétfagynak, a csövekben megfagyó víz szétrepesztheti a vezetéket, így csőtörést, vízelfolyást okozhat még a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is.
A Vodokanal Közvállalattól kapott tájékoztatás szerint Óbecse község területén eddig ötven elfagyott vízmérő órát kellett lecserélni.
– Nyomatékosan kérjük, hogy a polgárok ne vegyék saját kezükbe a probléma megoldását, bízzák ezt a Vodokanalra, mert még nagyobb bajt okozhatnak, és annak a helyreállítása többe fog kerülni, mint az eredeti kár. A fagyott vízmérő cseréjének a költsége a fogyasztót terheli, és 2800 dinárt tesz ki – tudtuk meg Zoran Grbić igazgatótól.
A legjobb megoldás persze megelőzni a bajt és idejében gondoskodni a vízmérőaknák szigeteléséről. Legtöbben tudják, hogy a téli hónapokban nem árt téliesíteni a vízórát, de az idei hidegre sokan nem számítottak vagy abban bíztak, hogy építéskor szabályosan, a fagyhatárnál mélyebbre szerelték a vízmérőt, és nem tesz benne kárt a hideg. Extrém hidegben azonban sokszor ez sem elegendő. A szakemberek szerint a megelőzés érdekében gondoskodni kell a falakon kívüli, illetve a fagyhatárnál magasabban fektetett és nem kellően szigetelt vízvezetékek, kerti csapok víztelenítéséről. Rendszeresen kell ellenőrizni azt is, hogy nincs-e víz az aknában, és hogy helyén van-e az aknafedél, amelyet érdemes hőszigeteléssel ellátni. Erre a legjobb módszer, ha egy hungarocell lemezt rögzítünk az aknatető aljára. Az esetek többségében ez megfelelő védelmet nyújt, de aki még óvatosabb, az a vízmérőt is szigetelheti. Erre akár egy papírdoboz is alkalmas, amelyet lefelé fordítva kell a mérőszerkezetre helyezni, így ott tartja a talajból felfelé áramló kevés hőt. A vízmérők leolvasása miatt arra azonban figyelni kell, hogy a vízmérő számlapja szabadon maradjon, illetve az aknafedél is mozgatható legyen.
A tartós, nagy hidegben nemcsak a külső, hanem a belső hálózatok is veszélyben vannak, ilyenkor a fűtetlen helyen előbb-utóbb kihűlnek a falak, és a kellően nem víztelenített vezetékszakaszokban jégdugó keletkezhet. Grbić elmondása szerint munkatársainak az idén már ilyen esetekben is kellett intézkedniük. A belső hálózati fagyás ellen azt javasolja, hogy a ritkábban használt csapokat is engedjük meg néha. Ha az ingatlant nem használja senki, a fogyasztó térítésmentesen kérheti a vízszolgáltatás átmeneti szüneteltetését, így mindenki megóvhatja hálózatát a szétfagyástól, az épületet a felázástól és a további kellemetlenségektől.