2024. április 19., péntek

Több ebéd készül a népkonyhán

Téli gondoskodás a rászorulókról Magyarkanizsán

Magyarkanizsán hétszázra tehető a szociálisan hátrányos helyzetű emberek száma, akikről a tél folyamán fokozottabban kell gondoskodni. Hogy miképpen oldják meg a legégetőbb kérdéseket, a községi tanács szociális védelemmel és egészségvédelemmel megbízott tagjától, Csikós Lászlótól tudtuk meg.

– Mivel most téli szünidő van, és két számjegyű mínuszok köszöntöttek ránk, a népkonyha eddigi, napi szinten kiosztott 75 adagját fel kellett emelnünk 105-re. Az óvoda konyhája biztosítja a főtt ételt, a hagyományostól eltérően most szombatonként is dolgozik, továbbá bővebb adagot osztottunk, hogy még vasárnapra is elég legyen a felhasználóknak. Az igényeknek egyelőre eleget tudunk tenni, de ha a nagy hideg továbbra is ilyen kitartó lesz, a tanítás megkezdésével gondoskodnunk kell a horgosi iskolában harminc gyerek étkeztetéséről, ami a népkonyhán keresztül történik, de községi szinten 420 gyerek kap ingyenesen tízórait.

Magyarkanizsa község területén is érvényben van a minisztériumi rendelet, amely szerint a gerontológiai központoknak be kell fogadniuk azokat az embereket, akik náluk jelentkeznek annak reményében, hogy fűtött helyen vészelhetik át a leghidegebb napokat. Egy ilyen esetet jegyezhetünk a község területén. Ami a fagyoskodást illeti, tudomásunk szerint mindenkinek van otthon áramellátása, de amennyiben gondjuk van, egy rendbeli segélyre benyújthatják a kérelmet a szociális központnál a rászorulók.

Civil kezdeményezésre, magyarországi mintára Magyarkanizsán is kihelyeztek egy fogast az egyik, fő utcai cukrászda teraszára, ahol bárki felakaszthatja fölöslegessé vált kabátját, hogy aki rászorul, ingyen juthasson meleg kabáthoz. Halász Mónika, az egyik kezdeményező elmondta:

– Ezzel az akcióval csatlakoztunk azokhoz a városokhoz, amelyek részt vesznek a Vegyél el egy kabátot! akcióban, amely tömegeket mozgat meg. A mi akciónkban nemcsak kabátot, hanem bármi mást ki lehet helyezni, amiről úgy gondoljuk, egy másik polgártársunknak szüksége lehet rá télvíz idején, amikor egyébként is nehezebb a megélhetés. Csatlakoztak hozzánk a környéken lévő üzletek dolgozói, akik oda is figyelnek, hogy ne történjen például rongálás, a fogas is felajánlás révén került ki az utcára, de bárki, aki feltesz vagy levesz valamit a fogasról, már az akció részese.