2024. április 24., szerda

A horror háza

Szeméthegyek és bezárt kutyák egy Majsai úti házban Szabadkán

Az Anima Állatvédő Egyesület aktivistái nemrég hét kutyát mentettek meg egy Majsai úti házból Szabadkán. A ház udvarán szeméthegyek találhatók, a kutyák többségét pedig a házban bezárva szörnyű körülmények közepette tartotta az ott élő hölgy. A hölgy mindenféle szemetet felhalmoz a ház körül, s bár a szomszédok már többször is bejelentették az esetet az illetékes szerveknél, érdemben még nem történt semmi. Mint kiderült, az illető hölgy már nem lakik a házban, de a kutyáit továbbra is a szeméttelepre hasonlító házban tartja.

Mentsetek meg innen! (Gergely Árpád felvétele)

Mentsetek meg innen! (Gergely Árpád felvétele)

– Magunk sem tudjuk, hány állat pusztulhatott el abban a szörnyűséges házban. Többször is felajánlottuk a segítségünket, szerettünk volna segíteni neki és a kutyáknak is, de ő minden segítséget elutasított. Több alkalommal vittünk élelmet neki és az állatoknak. Egy alkalommal, amikor nála jártunk, és a kutyákat szerettük volna elhozni, műanyag flakonokkal dobált bennünket, mert semmiképpen sem akar megválni a kutyáitól. Két hete hét kutyát mentettünk meg, két szukát és öt kiskutyát. A kutyusok tele voltak élősködőkkel, nem szocializálódtak, a kölykök alultápláltak voltak. Féregtelenítettük őket, megfürdettük, a kölyköket csippel láttuk el, és családi elhelyezést találtunk nekik. A házban még hat felnőtt kutya van és egy szuka a kicsinyeivel. A szuka a kicsiket egy föld alatti veremben rejtette el, ő maga egy összetákolt kutyaházban húzta meg magát. Amint egyesületünk anyagi lehetőségei lehetővé teszik, és amint elkészülnek a kutyaházak, a többi kutyát is meg szeretnénk menteni. Amíg S. Cs. nem kap elhelyezést egy otthonban, addig ily módon veszélyezteti a kutyákat, a szomszédokat és nem utolsósorban önmagát is – mondta el érdeklődésünkre az Anima Állatvédő Egyesület egyik aktivistája.

A SZOMSZÉDOK TEHETETLENEK

A hír hallatán elmentünk a házhoz, és ott valóban rettenetes látvány fogadott bennünket. A szeméthegyek tetején sovány kutyusokat láthattunk, vödrökben befagyott véres vizet és béldarabokat. A betört ablakon keresztül egy kutyus nézett ki bizalmatlanul a házból. A szomszédok elkeseredetten beszéltek a szörnyű helyzetről.

Szalma Hődör Frida közvetlen szomszéd elmondta, hogy ez az állapot 2014 óta tart.

Szalma Hődör Frida: A kommunális felügyelő 2015 októberében végzéssel kötelezte a szomszédasszonyt a szemét eltakarítására, valamint döntött a kutyák elvételéről, de sajnos a mai napig semmi nem változott (Gergely Árpád felvétele)

Szalma Hődör Frida: A kommunális felügyelő 2015 októberében végzéssel kötelezte a szomszédasszonyt a szemét eltakarítására, valamint döntött a kutyák elvételéről, de sajnos a mai napig semmi nem változott (Gergely Árpád felvétele)

– A szomszédban élő nő 2012-ben költözött ide egy fiatalemberrel, de valami miatt nem alakult jól a kapcsolatuk, és mindössze fél év után szétváltak útjaik. Utána az asszony a kutyákban és a szemétgyűjtésben lelte örömét. A kutyákkal úgy beszélt, mintha a gyermekei lettek volna. Először csak a műanyagot gyűjtötte, később válogatás nélkül mindent, ami a keze ügyébe került. Gyakran előfordult, és még mostanában sem ritkaság, hogy hétfőn reggel kitesszük a szemetet zsákokban, és mire megérkeznek a szemetesek, eltűnik a szemét. Felajánlottuk, hogy segítünk neki a szemét eltakarításában, de a szomszédasszony azt mondta, hogy elege van a segíteni akaró emberekből. Arról nem is beszélve, hogy mindig agresszíven lépett fel, bármi a kezébe került, azt hozzánk dobta. A kóbor kutyák, amelyeket maga köré gyűjtött, nagyon agresszívek voltak, megtámadták az arra járókat. Amikor már tűrhetetlen volt a helyzet, az ombudsmanhoz fordultunk. A kommunális felügyelő 2015 októberében végzéssel kötelezte a szomszédasszonyt a szemét eltakarítására, valamint a kutyák elvételéről is döntött, de sajnos a mai napig semmi nem változott. A ház tűzfala 2016-ban megrepedt, és nagyon félünk, hogy átdől a mi udvarunkba. Bejelentettük az építésügyi felügyelőségen, voltak is itt, és egyhetes határidővel kötelezték a tűzfal lebontására, de azóta sem történt semmi. A múlt év végén pszichiátriai kezelésen vett részt, de már december 30-án hazaengedték, és azóta nem történt semmi – mondta elkeseredetten Szalma Hődör Frida.

Franjo Flajšman: Nem érdekli őt, mi van a fekete szemeteszsákban, állandóan csak hordja a szemetet (Gergely Árpád felvétele)

Franjo Flajšman: Nem érdekli őt, mi van a fekete szemeteszsákban, állandóan csak hordja a szemetet (Gergely Árpád felvétele)

Franjo Flajšman szomszéd azt mondja, hogy a hölgy napi szinten több szemetet hord össze a házába és az udvarába, mint amennyit eltávolít.

– Nem érdekli őt, mi van a fekete szemeteszsákban, állandóan csak hordja a szemetet. Többen láttak már patkányt az udvarán, de nálunk az ablak alatt is találtam már patkányürüléket. A házban tartja a kutyákat, de a régi disznóólban is vannak kutyák. A minap láttam, hogy tíz kenyeret vett a boltban, azt osztotta szét a kutyáinak, és maga is azt ette. Véleményem szerint az államnak kellene őt intézményben elhelyeznie, ahol gondoskodnának róla, ahol orvosi ellátásban részesülne, meleg van, és ennivalót is kapna. Nyáron, azonkívül, hogy rettenetes a látvány, borzalmasan bűzlik is az udvara. Sajnálom őt, a kutyákat és a környéket is, mert a helyzet egyre rosszabb – mondta Franjo Flajšman.

SZEMÉLYISÉGZAVARBÓL EREDŐ SZENNYÉLVEZET

Dr. Sági Zoltán neuropszichiátert a hölgy viselkedésének lehetséges okáról kérdeztük. Mint elmondta, személyiségzavarról van szó, a hölgy nem képes a környezet szabályrendszerével kompatibilis életet folytatni, nem tudja elfogadni a környezet által diktált szabályokat, hanem a saját értékrendszere szerint él, amely nem kötelezi őt a higiénikus szabályok betartására, az állatok tartására vonatkozó megfelelő feltételek megteremtésére, emiatt a környezetét zavarja, zaklatja, irritálja.

Dr. Sági Zoltán: A személyiségzavar okozta betegség kényszerkezelése csak bírósági végzéssel rendelhető el, de már csak a nagyon-nagyon kóros esetekben (Gergely Árpád felvétele)

Dr. Sági Zoltán: A személyiségzavar okozta betegség kényszerkezelése csak bírósági végzéssel rendelhető el, de már csak a nagyon-nagyon kóros esetekben (Gergely Árpád felvétele)

– A személyiségzavar azóta került a köztudatba, amióta a gyógyító szociális szolgálatnak nincs lehetősége beavatkozni, mert ezáltal nem mondható, hogy ez nem normális életvitel, ezt kezelni kell. Pályám kezdetén az ilyen személyek karhatalmilag bekerültek kezelésre, és az illető környezetének nem kellett eltűrnie az ilyen viselkedési formát. Kényszerkezelés most csak bírósági végzéssel rendelhető el, de már csak a nagyon-nagyon kóros esetekben. A szenvedélybetegségek féregként rágják a környezetüket, és szedik szét, ahol élnek (alkoholizmus, drog, játékszenvedély). Csak akkor kezelhetőek ezek az esetek, ha a kezelésre szoruló személy belegyezését adja. A személyiségzavaroknál még bonyolultabb a helyzet, mert ott eleve egy személyiségfejlődési másság játszódik le, másképpen élik meg a környezetüket, a világot, és ezt a másságot kellene adoptálni, hogy elfogadják a környezet értékrendszerét, de sajnos a személyiségzavarokat nem lehet kezelni, nem lehet kijavítani – magyarázta dr. Sági Zoltán.

A szakember azt is elmondta, hogy a személyiségzavaroknak különféle fajtái, súlyossági fokozatai vannak, s ezek az emberek a saját destruktivitásukat a környezet irányában nem látják be. A kiskorúsítás lehetne egy megoldás, egy döntés a cselekvőképességtől való megfosztásról, amit a bíróság rendel el, ha a vizsgálat során kiderül, hogy az illető nem képes megfelelően gyakorolni cselekvőképességét. Ez már nem beleegyezés kérdése, de míg nincsenek meg az elmebaj karakterisztikus jelei, addig a betegséget nem nevezhetjük pszichotikusnak, és ezáltal nem kiskorúsítható a személy.

Csendélet szeméttel és kutyákkal (Gergely Árpád felvétele)

Csendélet szeméttel és kutyákkal (Gergely Árpád felvétele)

– S. CS. esete egy súlyos személyiségzavarból eredő szennyélvezet, koprofília, valami, ami bizarr a hétköznapi élet értékrendszere számára. Minden személyiségzavarban kifejezett nárcisztikus igény jelentkezik: az én nagyságomat, jóságomat, hatalmamat, tudásomat folyamatosan dicsérjék, támogassák, növeljék. Van egy uralkodási késztetés is ebben, ami kielégül az állatokkal való kapcsolatban, az állatok uralásában. Az állatokkal a legkönnyebb fenntartani egy ilyen kapcsolatot, mert azt tehet velük, amit akar. Ez a hatalom, az uralás érzése kitűnően kielégíti a személyt, ugyanakkor az állatok hálásak érte. A személyiségzavaros emberekkel nem tud mit kezdeni a szociális hálózat, mert nincs meg hozzá a lehetősége. A személyiségzavar nem kezelhető, a gondok gyökere nem itt van, hanem a gyerekkorban kell keresni, amikor a személyiségfejlődés fázisaiban olyan külső behatások érték ezt a személyiségfejlődést, ami ilyen zavarosságot, deformációt eredményezett felnőttkorra. Amíg az egyén gazdasági és anyagi helyzete stabil, nem jutnak annyira kifejezésre ezek a rendellenességek, a kontroll alatt tartása is könnyebb. De mélyszegénységben, amikor a mindennapi fennmaradás is kérdéses, elemi erővel tör fel ebből a személyiségzavarból a patológia, a kórosság – mondta el dr. Sági Zoltán.