2024. március 28., csütörtök

Haradinaj átmenetileg szabadlábon

Szerbia újabb bizonyítékokkal egészítette ki korábbi kiadatási kérelmét – Ma rendkívüli kormányülés

A Ramush Haradinaj ügyében eljáró franciaországi bíróság úgy határozott, hogy a Szerbiában háborús gaztettek elkövetésével vádolt koszovói albán politikus a Szerbia kiadatási kérelmének alapján indított eljárás lezárásáig szabadlábon lehet. Mivel kiutazási engedélyt nem kapott, a végleges bírósági döntés megszületéséig a valamikori Koszovói Felszabadítási Hadsereg egyik volt parancsnoka nem hagyhatja el Franciaországot, ahol Szerbia elfogatási parancsa alapján a múlt héten tartóztatták le. Útlevelét elkobozták, és hetente kétszer köteles megjelenni a francia rendőrségen. A Tanjug hírügynökség értesülései szerint a koszovói albán politikus óvadék ellenében távozhatott a kiadatási fogdából.

Szerbia már kérte a vádlott kiadatását, tegnap pedig újabb dokumentumokkal és bizonyítékokkal egészítette ki korábbi kiadatási kérelmét. A szerbiai igazságügyi szervek olyan 1998-ban és 1999-ben megtörtént háborús gaztettek elkövetésével vádolják Haradinajt, amely bűntettek nem szerepeltek az ellene összeállított vádiratban a hágai bíróságon. A szerbiai vádirat szerint Haradinaj több száz szerb civil meggyilkolásáért tehető felelőssé. A meggyilkoltak holttestét Dečani község kútjaiban találták meg, de a környéken egy tóból is több holttest előkerült. Hágában felmentették a háborús bűntettek elkövetésének vádja alól. 2004 decembere és 2005 márciusa között miniszterelnöke volt az akkor még ENSZ-igazgatás alatt álló Koszovó tartománynak. 2000 áprilisa óta a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) politikai párt elnöke. Szerbia 2004-ben összeállított elfogatóparancsa alapján 2015-ben Szlovéniában már letartóztatták a hatóságok, két nappal később azonban szabadon távozhatott, Szlovénia nem adta ki Szerbiának a politikust.

Ivica Dačić szerb külügyminiszter, kormányfőhelyettes tegnap azt mondta, Szerbia egyelőre nem reagál a francia bíróság döntésére. Az ügyet a mai rendkívüli kormányülésen vitatják meg, amelyet Aleksandar Vučić délelőtt tíz órára hívott össze.

Vučić szerda este kifejtette: esze ágában sincsen azokat védeni, akik gaztetteket követtek el, főleg nem akkor, ha az áldozatok szerbek. Az albán politikai erők tiltakozásával kapcsolatban pedig annak a véleményének adott hangot, hogy az albánok jól szervezettek, együttesen lépnek fel, és fejfájást okoznak azoknak az országoknak, ahol élnek.

– Érdemes lenne néhány kérdést intézni azokhoz az országokhoz, ahol az albánok gondot okoznak. Vajon megpróbált-e bárki is a dolgok mélyére látni? Véget kellene vetni a meséknek, hogy minden az albánok vagy bárki más ellen történik. Vajon fel merte-e bárki is tenni magának a kérdést, hogy esetleg háborús bűnöst véd? Ezt a kérdést tenném fel mindenkinek, aki hívogat és azzal vádol, hogy Szerbia nem jár el megfelelően, amikor ragaszkodik Haradinaj kiadatásához – fogalmazott Vučić.