2024. április 19., péntek
ZOMBOR

Jó körülmények közt a migránsok

A Menekültügyi és Migrációs Biztosság zombori befogadóközpontjában jelenleg 84 Közel-Keletről érkezett migráns tartózkodik, akik Afganisztánból, Irakból és Szíriából menekültek el.

Illusztráció

A hideg miatt kihalt a tábor udvara (Fotó: Faragó Tivadar)

Táboruk a Sikara kirándulóhely erdős szélén álló, egykori katonai létesítményben van, amit németországi támogatásból teljes mértékben fölújítottak, komfortossá tettek. Nem is láthatóak az épület körül tébláboló migránsok – az elmúlt napokban éjszaka mínusz húsz fok volt a kinti hőmérséklet, és napközben se emelkedett mínusz 16 fölé, ami fölöttébb kellemetlen. Így a táborlakók étkezés után inkább lepihennek. Legtöbbjük gyerekkel együtt került a befogadóközpontba, a kicsik bizonyára szívesen játszanának a hóban, de az extrém hideg miatt mégse teszik.

A központ épületében tető van a fejük fölött, meleg van, megvannak a szükséges higiéniai és egészségügyi feltételek, ruhában, lábbeliben nem szenvednek hiányt, tisztálkodó szereket is biztosítottak számukra. Eddig se a táboron belül, se rajta kívül nem került sor konfliktusra. A tábor nyitott, a migránsok ki-be sétálhatnak, bejárhatnak az egyébként nem túl közeli városba, bevásárolhatnak maguknak, azzal, hogy a házirend értelmében ki- és belépéskor jelentkezniük kell a táborvezetőknél, hogy azok tudják, ki hol tartózkodik. A kapukat este tízkor zárják, és nem szabad szeszes italt bevinni a tábor területére. Többen közülük jól beszélnek angolul, ezen a nyelven értekeznek a befogadóközpont alkalmazottaival, de a tábornak arab tolmácsa is van.

A táborlakók nem kívánnak a sajtóban szerepelni, fényképezőgép elé állni, nevüket se árulják el, inkább arról beszélnek, hogy honnan érkeztek, de arról hallgatnak, hogyan kerültek Szíriából, Afganisztánból vagy Irakból Szerbiába, és sorstörténetüket illetően se beszédesek. Egyedül arról beszélnek, hová szeretnének eljutni: Nagy-Britanniába, Németországba, Franciaországba, hiszen ott már él valaki a rokonaik közül.

Számukra Szerbia mindössze megállót jelent az óhajtott és remélt békés élet, a jobb megélhetés, a szabadság irányába vezető hosszú vándorlásuk során. A zombori befogadóközpontban jelenleg 84-en tartózkodnak, napokon belül újabb harminc személy érkezésére számítanak. Időközben távoznak is közülük. A migránsok általában 2–3 hetet töltenek a zombori táborban, kivételesen akár ettől hosszabb időt is, majd zömmel Szabadkára kerülnek, ahol pár nap alatt rendezik a papírjaikat, majd a Magyarországra vezető átkelőhelyekre irányítják a Közel-Keletről Nyugat-Európába tartó menekülteket.