2024. április 19., péntek

Az önkormányzat is a lakosság „szervize”

Csóka községben megkezdik a tagosítást – Gyömbér Stana polgármester a községre váró feladatokról nyilatkozott

A tavalyi parlamenti és helyhatósági választásokon Csóka községben a Szerb Haladó Párt jelöltjei kapták a legtöbb szavazatot, a második helyen a VMSZ végzett. A helyi politikai erőviszonyok ilyen alakulása nyomán a polgármester az SZHP soraiból került ki. Gyömbér Stana asszony személyében a tavalyi év közepétől új polgármester kezdte meg működését az önkormányzat élén. Korábban is közéleti szerepkörben tevékenykedett, több mandátumban is kiérdemelte a padéi polgárok bizalmát, sikeresen vezette a padéi helyi közösséget.

– Mindig is igyekeztem a polgárok szolgálatában állni, a helyi közösség és az önkormányzat is a lakosság „szervize”. Bármikor fordulhatnak hozzánk problémáikkal, amelyek sokszor nemcsak egy ember vagy egy család problémái, hanem olyan gondok vagy hiányosságok, amelyeknek a megoldásával lehet, hogy másokon is segíteni tudunk, és jó példával elöl járva másokat is arra ösztönözhetünk, hogy bizalommal forduljanak helyi közösségük vagy az önkormányzat szerveihez, a polgármesterhez. A mandátumom eddigi bő fél évében községünk nyolcvan polgára fordult hozzám bizalommal, tárta föl a családját vagy szűkebb közösségét nyomasztó problémákat. Mindig nyitva áll az ajtóm az újságírók előtt is, példa erre a feketetói eset, amikor a sajtó képviselőitől értesültem róla, hogy a volt szövetkezet épületének tűzfala rádőlt a szomszéd ház tetejére, és súlyos károkat okozott az ott élőknek. Azonnal akcióba kezdtünk, és a probléma megoldása már körvonalazódik. Ahol csak tudunk és amiben tudunk, ott segítünk, de természetesen a községi vezetőségnek sincs varázspálcája, hogy egy csapásra megoldja a hosszú évek alatt felgyülemlett problémákat. Az egyik ilyen sürgető feladat a tagosítás, azaz a „komaszáció” megkezdése, amelyet idén végre elindítunk, és számításaink szerint két és fél éven belül be is tudjuk fejezni a hatalmas munkát. A felaprózottság, az állami földek elbitorlása oly mértéket öltött, hogy az már tűrhetetlen. A földingatlanok vagyonjogi rendezését is elő fogja mozdítani a tagosítás. Jellemző az örökösökre, hogy évekig, évtizedekig halogatják az ingatlanok átírását, a dokumentáció rendezését. A földtulajdonosok érdeke is, hogy egységesített, nagyobb parcellákon gazdálkodjanak, ami hatékonyabb termelést tesz lehetővé. Azonkívül lehetővé válik a szélvédő fasorok újbóli telepítése és a vízelvezető, illetve öntözésre alkalmas csatornahálózat észszerűsítése is. A jogtalan földhasználattal kapcsolatban más községekhez hasonlóan a képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat az illegálisan bitorolt földterületekről be fogja takarítani a termést – mondta a polgármester asszony, majd így folytatta:

– A kataszteri hivatalban katasztrofális állapotok uralkodnak, a térképek elavultak, új, korszerű berendezésekre, műszerekre van szükség. A korszerűsítést anyagilag támogatja az illetékes minisztérium és a tartományi kormány is. A kataszter modernizálása mellett megoldjuk a helyiséghiányt is, jelenleg ugyanis nagyon szűkös körülmények között dolgoznak. A község kistelepüléseire is jobban odafigyelünk, a falvak lehetőségeit nem használjuk ki. A helybeliek gondjait, terveit, elvárásait a helyszínen kell megismerni. Minden helyi közösségben tartunk lakossági fórumokat, hogy helyben mondhassák el a polgárok az észrevételeiket, javaslataikat, amelyek megszívlelendők. A kritikát is meg kell hallgatni. Nem tehetjük meg, hogy csak ülünk ölbe tett kézzel, és tétlenkedünk a nehézségekre hivatkozva. Csóka község legégetőbb problémája továbbra is a munkanélküliség, ami szorosan összefügg az elvándorlással, és serkenti azt. Községünkben az ipari övezetben működő két öntöde mellett van még lehetőség beruházásokra, mindent elkövetünk, hogy kedvező feltételeket biztosítsunk a befektetni szándékozóknak, amivel hosszabb távon javítani lehetne a község áldatlan gazdasági helyzetén – mondta az önkormányzatra váró feladatokkal kapcsolatban Gyömbér Stana polgármester.