2024. április 24., szerda
SUBOTICA

Pomoć u hladnim danima

U gradu na razne načine pomažu onima kojima je neophodno

Već danima traje jaka i hladna zima, noću se spušta do -20 Celziusa, a ni preko dana ne prelazi -10 stepeni. Na sreću do sada ova hladnoća nije uzela svoj danak-ljudske živote u Subotici, ali treba biti na oprezu sa beskućnicima, siromašnim porodicama i migrantima, kojima je najveća pomoć topla prostorija i nešto hrane.

Kao što je Tivadar Bunford, predsednik Gradskog veća rekao, da se Lokalna samouprava ovih dana veoma trudi da pomogne najugroženijima, tako su ponovo otvorili svratište u Gajevoj  broj 50. u saradnji sa Crvenim krstom, Centrom za za socijalna pitanja i Caritasom.

- U svratištu boravi oko 20 ljudi dnevno. Pored toga što imaju tople prostorije u kojima mogu da provedu najhladnije dane, imaju tri obroka, mogućnost da se okupaju, dobiju čistu odeću kao i neophodnu lekarsku pomoć. Pored svega toga, i narodna kuhinja podeli oko 1100 toplih obroka dnevno ugroženima, što se deli na trideset različitih mesta u gradu.

Trenutno oko 250 migranata boravi u prihvatilištu, koji takođe imaju tople prostorije, mogućnost za održavanje higijene, po potrebi lekarsu pomoć, a zahvaljujući inostranoj pomoći i tri obroka dnevno, od kojih je jedan kuvani.

Tivadar Bunford je dodao da je, pored postojećih svratišta, Crveni Krst Srbije podigao šator koji može da se zagreva, da bi migranti mogli de se ogreju i obeduju uslovima dostojnim ljudskom biće. Crveni Krst grada Subotice je organizovao to da, oni migranti koji borave na graničnom prelazu Kelebija u šatorima, dobiju pakete sa hranom, pošto nisu voljni da borave u prihvatilištu.

Sudeći prema vremenskoj prognozi, od četvrtka će popusti hladnoća, noću neće biti više jakih mrazeva kao ovih dana, preko dana je moguće da će biti iznad 0, iako meteorolozi predviđaju i sneg,  i kišu, i ledenu kišu. To blago otopljenje će biti prelazno, u narednom periodu će dnevna temperatura ponovo da se spusti ispod -5, a noću na oko -12 stepeni.