2024. április 20., szombat

A hindi nyelv világnapja

Január 10-e a hindi nyelv, India egyik hivatalos nyelvének világnapja. Ebből az alkalomból rendeztek tegnap ünnepséget az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán, hiszen Szerbiában csak itt van lehetőség e Távol-Keleti nyelv elsajátítására.

Fotó: Fehér Ildikó

Fotó: Fehér Ildikó

– Az Indián kívül élő polgárok ünnepelnek, a hindi nyelvet tanuló személyek, valamint azok, akik tesznek valamit annak érdekében, hogy népszerűsítsék e nyelvet. Ez a hagyomány 2006-ban kezdődött és azóta is jelen van főleg az iskolákban, egyetemeken szerte a világon – mondta Mandhuri Godbole, hindinyelv-tanárnő.

Az Újvidéki Egyetemen novemberben kezdődött a hindi nyelvkurzus, Mandhuri elégedett a diákok teljesítményével, de az igazi eredményeket csak három-négy hónap múlva várja, ugyanis minimum fél év szükséges e nyelv alapszintű elsajátításához.

– Ez egy olyan privilégium, amit mi itt Újvidéken élvezhetünk, hiszen térségünkben, Zágrábot leszámítva, sehol sem tanítják ezt az egzotikus nyelvet – mondta Slobodan Petrović nyelvész.

– Élvezem ennek a nyelvnek a felderítését, hiszen nagyon sok érdekességet vonz magával, mint amilyen az indiai filozófia, az irodalom, a meditációs technikák, a jóga vagy éppen az indiai ételek – hangsúlyozta Slobodan.

A becslések szerint a hindi nyelvet több mint 550 millió ember beszéli, és a negyedik legnépszerűbb nyelv a világon a mandarin, az angol és a spanyol után.