2024. április 19., péntek

Fiatalok és gyerekek a környezetvédők között

Minden tekintetben pozitívan zárta a 2016-os évet az Arcus Környezetvédő Egyesület

Huszonhat éves fennállása óta a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület változó sikerességgel, mégis kitartóan működik. Ez alatt az idő alatt kiépítették arculatukat, és programjaikat is megismertették Topolya és a környék lakosságával. Az utóbbi években az egyesület megfiatalodott, tagsága soraiban üdvözölhet néhány aktív, vállalkozó szellemű fiatalt is.

Az elmúlt évről, és az ez évre tervezett tevékenységükről Harkai Ákos, az egyesület elnöke beszélt:

Harkai Ákos (Sihelnik Ágnes felvétele)

Harkai Ákos (Sihelnik Ágnes felvétele)

-Programok és akciók tekintetében 2016-ban sem szűkölködtünk. Már évek óta a topolyai Művelődési Házzal karöltve szervezzük az ismeretterjesztő előadássorozatot, ami a tavalyi évtől a Topolyai Téli Esték elnevezést viseli. A nyolc előadásból álló sorozatra hazai és külföldi előadók is meghívást kapnak. Többek között dr. Gallé László, a Szegedi Tudományegyetem nyugalmazott tanára, a hangyák világába kalauzolta el a hallgatóságot. Február végén került sor a már megszokott Sáfrány-túrára, amely során a Betyárvölgyben és a Tomislavci melletti völgyben mutattuk be a tarka sáfrányokat. A Föld órája elnevezésű akcióhoz négy éve csatlakoztunk. Ekkor egy órára lekapcsoljuk a Sarlós Boldogasszony templom díszvilágítását, felhívva a figyelmet az energiapazarlásra, és a klímaváltozás hatásaira. Májusban szerveztük meg a Fülemülék éjszakáját. Erre az akciónkra nagy az érdeklődés, mert egy kellemes május esti sétára invitáljuk az érdeklődőket, megfigyeljük a fülemülék énekét, és közben az egyesület szakembere beszél a madarakról, élőhelyükről és fontosságukról. Az elmúlt évben először az újvidéki Eko vest újságíró-egyesület tagjainak szerveztünk előadásokkal egybekötött terepi foglalkozásokat. Az Eko vest olyan újságírók, szerkesztők csoportja, akik nyomtatott vagy elektronikus médiában környezet- és természetvédelemmel foglalkoznak. A nyár, valamint az egész év fő programja már huszonhat éve az Öko-camp. Hagyományos sátortáborunk iránt változó az érdeklődés, de pozitívumként könyveljük el azt, hogy minden évben vannak új táborozóink, és olyanok is, akik visszajáró táborlakók. A táborunk nemzetközi, így legutóbb is érkeztek hozzánk magyarországi vendégek. Ezen kívül bekapcsolódtunk a Vízimadár Szinkronba, valamint az Európai Madármegfigyelő Napokba. Szeptember utolsó hétvégéjén zajlott az őszi gyűrűző tábor, decemberben pedig a Bagolyles.

Az egyesület által szervezett programok sorát különböző projektek is tarkítják. Tavaly melyek voltak ezek?

-Az elmúlt évben több projektünk is volt. Elsőként egy mesterséges csér- és sirálysziget építésére és kihelyezésére került sor, hogy ezzel kedvező költőhelyet biztosítsunk az említett madaraknak. Ezt követően oktatótáblákat helyeztünk ki a Topolya és Bácskossuthfalva központjában található erdei fülesbagoly-telelőhelyhez. A tavalyi év utolsó napjaira terveztük a topolyai erdei fülesbagoly-telelőhely fáinak pótlását, de erre csak az idei évben fogunk sort keríteni.

Az Arcus Gyöngybagolyvédelmi Programjának vezetője Sihelnik József ornitológus. A program fő célkitűzéseiről őt kérdeztük.

Sihelnik József (Sihelnik Ágnes felvétele)

Sihelnik József (Sihelnik Ágnes felvétele)

-A Gyöngybagolyvédelmi Program immáron kilencedik éve tart. Célja a fokozottan védett gyöngybagoly-állományának növelése Bácska középső vidékein. Erre a célra több mint húsz költőládát helyeztünk ki költésre alkalmas helyeken. A projektnek köszönhetően több mint ötven gyöngybagolyfióka repült ki az elmúlt kilenc évben – összegzett a projektvezető.

Hogyan oldják meg a projektek finanszírozását?

-Egyesületünkben nincs tagdíj, így semmilyen saját forrásunk sincs, de pályázatok útján elő tudjuk teremteni a szükséges eszközöket mind a táborra, mind pedig a különböző projektjeinkre. 2016-ban is voltak nyertes pályázataink. Minden évben pályázunk helyi, tartományi, köztársasági titkárságoknál, minisztériumoknál és külföldi alapítványoknál.

Az egyre szélesebb körű tevékenység egyre több embert kíván. Bővült az egyesület tagsága?

-A botanikai és ornitológiai szakcsoport mellett beindult a póktani és rovartani szakcsoport is. Ezzel együtt bővült a tagságunk is. Csatlakozott hozzánk néhány vállalkozó szellemű fiatal, akik kiveszik a részüket a munkából az akciók során. Rajtuk kívül vannak gyerekek, akik a táborok során kedvet kaptak az egyesületi munkához, és csatlakoztak az egyesülethez.

Melyek a tervek a jövőre nézve?

-Az Arcus Környezetvédő Egyesület minden tekintetben sikeres évet zárt. Számos programot szerveztünk, több projektünk is volt, és a pályázataink is sikeresek voltak. Tagságunk és tevékenységi körünk bővült, és reméljük, hogy a jövőben is bővülni fog. Ami a terveket illeti: idén is lesz Öko-camp, Sáfrány-túra, Fülemülék éjszakája, Bagolyles, és talán még új programok is – mondta végezetül Harkai Ákos.