2024. április 16., kedd
Songlines Év legjobb művésze díj

Lajkó Félix egyedüli magyarként a jelöltek között

(MTI, Szigetváry Zsolt)

(MTI, Szigetváry Zsolt)

Lajkó Félix hegedű- és citeravirtuóz egyedüli magyarként szerepel jelöltként az egyik legjelentősebb nemzetközi világzenei szaklap, a Songlines díjának várományosai között.

A brit székhelyű szaklap Év legjobb művésze-jelöltjeire – művészekre és zenekarokra – online lehet leadni a voksokat. Szavazni a www.songlines.co.uk honlapon lehet január 31-ig, éjfélig. A listán Lajkó Félix a Fonó gondozásában Most jöttem című lemezével szerepel. A lemezen népdalfeldolgozások hallhatók, közreműködik Csizmadia Anna, Palya Bea és Tintér Gabriella énekesnő, rajtuk kívül Brasnyó Antal brácsán, Szabó Csobán Gergő nagybőgőn, Porteleki László pedig hegedűn játszik.

– Lajkó Félix zenéje mindazon zenei hagyományokból gazdagon merít, melyek kiskorától befolyásolták mindennapjait, ez pedig a folk; a Vajdaságban megismert népzenék, úgy a magyar, a cigány, vagy akár a román népzene is. A Most jöttem című lemezen a hegedű- és citeravirtuóz variációit hallhatjuk folk témákra – olvasható a Fonó Budai Zeneház oldalán a Most Jöttem lemez ismertetőjében.

A Songlines 2016. augusztus-szeptemberi dupla számának Top of The World CD-válogatására a szerkesztői csapat beválogatta a nyolcadik helyre a Most jöttem című albumot.

A Songlines Music Awards díjat 2009-ben alapították azzal a céllal, hogy ünnepeljék és elismerjék a világ minden táján a zenei tehetségeket.