2024. április 23., kedd

Anatómiai lecke

Urbán András az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban rendez

Tegnap Urbán András vezetésével az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban megkezdődtek az Anatómiai lecke című előadás olvasópróbái. Az előadás Danilo Kiš műve alapján készül.

Az Anatómiai leckét a pamflet világirodalom gyöngyszemeként is említették már, Eörsi István szerint Danilo Kiš egyik beszélgetésük alkalmával fő művének nevezte ezt az írását. …,,és én most, amióta elolvashattam, csatlakozom véleményéhez, kis módosítással: ez a legeredetibb műve, és a legtöbb gondolati izgalmat ez váltja ki, továbbá ez a legprofetikusabb alkotása. Minthogy eredendően nem művészi vállalkozás, hanem pamflet, esszé és vallomás, a Fövenyóra és a Borisz Davidovics világteremtő erejével természetesen vetekedhet.” – írta Eörsi István.

Urbán András szerint az Anatómiai lecke fejezi ki a legjobban az író alkotói identitásának lényegét. Mint a rendező kifejtette, nem fog a mű politikai pamflet vetületével foglalkozni, habár a szöveg magán viseli annak a kornak a politikai színezetét, amelyben létrejött, hanem sokkal inkább szól majd az előadás a máról, arról, ami a közönséget ma körülveszi. Az alkotás és a társadalmi környezet viszonya lesz az előadás középpontjában. A bemutató február végén lesz.