2024. április 20., szombat

Vučić lemond, ha nem az SZHP jelöltje győz

Aleksandar Vučić távozik a kormány éléről, ha nem a Szerb Haladó Párt elnökjelöltje nyeri meg a néhány hónapon belül esedékes köztársaságielnök-választást. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ez nem feltétlenül jelenti az egész kormánynak, minden egyes miniszternek a lemondását, de az övét a kormányfői tisztségről mindenképp jelentené.

Aleksandar Vučić (Ótos András felvétele)

Aleksandar Vučić (Ótos András felvétele)

Egyesek megpróbálják majd az elnökválasztással Szerbiát a múltba sodorni vissza, a hiperinflációk és hatalmas költségvetési hiányok időszakába, értékelte. Ugyanakkor elmondta, bár rossz választásnak tekintené, ha a polgárok Saša Jankovićot, Vuk Jeremićet vagy Vojislav Šešeljt választanák meg, a nép döntését sohasem kérdőjelezné meg, s egy ilyen döntés egyértelműen azt jelentené, hogy nem értenek az emberek egyet a jelenlegi politikával.

Nem tudna együttműködni egy más pártból való elnökkel, mondta, mert az arról szólna, hogy miközben a kormány dolgozik, az elnök állandóan bírálná a munkát, ugyanakkor semmilyen kötelezettséggel és felelősséggel sem rendelkezne az államfő. Nem tudok elképzelni egy ilyen együttműködést – jelentette ki az Indiában tartózkodó miniszterelnök.

A Szerb Haladó Párt még nem döntötte el, ki legyen a jelöltje a leendő elnökválasztáson.