2024. április 19., péntek

Új beruházók a küszöbön

December végén fogadta el az óbecsei képviselő-testület az idei költségvetést, erről szólva Dragan Tošić, Óbecse tavaly júliusban kinevezett polgármestere elmondta: az 1,6 milliárd dináros büdzsé reális és megfelel a polgárok elvárásainak, azaz szociális és beruházási jellegű is egyszerre. A közös pénztárba várt pénzösszeg valamennyivel kisebb, mint a tavalyi, ennek oka egyebek mellett az, hogy az előző évben köztársasági szintről érkezett jelentős támogatás a PIK Bečej elbocsátott munkásainak a kifizetésére, de az állami földek bérbeadásából is több pénz folyt be a kasszába.


Az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) tavaly év végén közvélemény-kutatásban firtatta, hogy a lakosság szerint mire kellene elsősorban költeni a közpénzeket, ebből az derült ki, hogy a legtöbben az új munkahelyek megnyitását tartják prioritásnak, de sokan várják a péterrévei vízhálózat kiépítését is. Dragan Tošić ezzel kapcsolatosan kijelentette, hogy négy partnerrel kötöttek beruházási szándéknyilatkozatot, ezek közül legalább három vállalat beruházása meg fog valósulni ebben az évben, de azt, hogy milyen cégekről és milyen beruházásokról van pontosan szó, egyelőre nem hozta nyilvánosságra. A péterrévei vízhálózat kiépítéséről szólva elmondta: a falu vízellátását részben saját, részben más forrásokból meg fogják oldani. Ha ez a 40 millió dinár értékű projekt nem valósul meg az ő mandátuma alatt, azt politikai kudarcként lesz kénytelen elkönyvelni.
A kuvaitiak fürdőberuházását a hírek szerint a beruházó által – a jogilag tiszta fürdőtelek mellett – megvásárolni szándékozott Tisza-sziget vitatott tulajdonjogi viszonyai hátráltatják, ami miatt jelenleg bírósági eljárás folyik. Tošić szerint ha emiatt el is veszti az önkormányzat ezt a potenciális beruházót, a 120 millió dolláros fürdőprojektet nem adja fel. Emlékeztetőül: Másfél évvel ezelőtt a szerb kormány, a kuvaiti Alghanim és a hazai Arab-invest között együttműködési megállapodás született egy óbecsei fürdőkomplexum felépítéséről. A projekt azóta főleg a sziget zavaros tulajdonviszonyai miatt került a híradásokba. A Magyar Szó írásban megkereste a kuvaiti cég sajtóosztályát, tőlük szerettük volna megtudni, hogy továbbra is szándékukban áll-e Óbecsén beruházni, de megkeresésünkre hetek óta nem reagáltak.