2024. április 20., szombat

Felvonulás a boszniai Szerb Köztársaság napján

Milorad Dodik: Január 9-e nemcsak a szerbség napja, hanem arra irányuló törekvés, hogy másokkal is békében élhessenek együtt
Katonai felvonulás a boszniai Szerb Köztársaság napján (Beta)

Katonai felvonulás a boszniai Szerb Köztársaság napján (Beta)

A Mars a Drinán induló dallamainak felcsendülésével kezdődött meg tegnap Banjalukán a parádé, amellyel a boszniai Szerb Köztársaság megalakulásának 25 éves évfordulójáról elmékeztek meg. A belügyi szervek mintegy 200 tagja vonult fel, élükön a boszniai Szerb Köztársaság speciális egységeivel. Az említetteken kívül a belügyminisztérium páncélozott járművei, a harcosszervezetek képviselői, az egyetemisták, polgári védelem, a tűzoltóság, a posta és számos művelődési egyesület tagjai is felvonultak. Bosznia-Hercegovina katonai alakulatai díszőrséget álltak, felvonulásuk törvénysértő cselekedet lett volna, mert Bosznia alkotmánybírósága nem ismerte el január 9-ét a Szerb Köztársaság napjának.

A politikai elit mellett jelen volt Darko Mladić, Ratko Mladić, a boszniai Szerb Köztársaság hadserege egykori parancsnokának a fia is.

Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott, országának szándéka, hogy élje és ünnepelhesse megalakulásának napját. A Szerb Köztársaság a szerbség követelésére alakult meg, hogy a térségben végleg megszülethessen a béke. Mint hozzátette, ez nemcsak a szerbség napja, hanem egyben arra irányuló törekvés, hogy a szerbek másokkal is békében élhessenek együtt. A Szerb Köztársaságtól sohasem mondunk le – nyomatékosította Dodik.

Szerbiát Tomislav Nikolić köztársasági elnök és számos miniszter képviselte