2024. április 19., péntek

Békességszerző vagy

Mivel az erőszak – háborúk, terrorizmus, bűnözés, fegyveres támadások, a migránsokkal és az emberkereskedelem áldozataival szembeni visszaélések, a természetes környezet pusztítása – hatalmas szenvedést okoz, Ferenc pápa az év kezdetén békeüzenettel fordult a világ népeihez és nemzeteihez, az államok és kormányok, a vallási közösségek és a civil társadalom különféle szerveződéseinek vezetőihez. Vallja, hogy „egyik vallás sem áll a terrorizmus mellett”, és hogy „Isten neve soha nem igazolhatja az erőszakot, csak a szeretet és az erőszakmentesség hozhatja meg a békét a személyes, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokban”.

Jézus is erőszakos korban élt. Beszélt arról, hogy a gonosz gondolatok az emberek szívéből erednek, ám fáradhatatlanul hirdette, hogy Isten feltétel nélküli szeretetével elfogad minket, megbocsát nekünk, és azt tanította tanítványainak, hogy szeressék ellenségeiket (vö. Mt 5,44). Amikor megakadályozta, hogy vádlói megkövezzék a házasságtörő asszonyt, amikor halála előtti estén felszólította Pétert, hogy helyezze vissza hüvelyébe kardját, megmutatta az erőszakmentesség útját a keresztfáig. Ezért aki befogadja az ő örömhírét, képes felismerni az erőszakot, amit az ember önmagában hordoz, és megengedi Istennek, hogy irgalmával meggyógyítsa, és a kibékülés eszközévé tegye. Mert a Mester tanítványaitól nem kevesebbet kér, minthogy: „Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket” (Lk 6,27). Vagyis: A rosszra jóval válaszoljanak, pozitív cselekedetekkel törjék meg az igazságtalanság láncolatát.

De hát mit tehet, érhet el az „egyszerű” ember a mérhetetlen rossz tengerében? – legyintenek sokan kishitűen.

Kalkuttai Teréz anya befogadta és védelmezte az emberi életet, a születés előtti állapotától az elhagyatott és elvetett állapotáig. Lehajolt az utak mentén hagyott haldoklókhoz, bekötözte sérült testüket, gyógyította a megtört életüket. Nem félt a világ hatalmasait felszólítani arra, hogy ismerjék föl bűneiket. „Csak arra van szükség, hogy együtt legyünk és szeressük egymást. Így átléphetünk minden rosszon, ami a világban van” – mondta, 1979-ben, a Nobel-békedíj átvételekor.

A határozottan és következetesen gyakorolt erőszakmentesség megdöbbentő eredményeket ért el. A pápa példaként említi Mahatma Gandhinak és Khan Abdul Ghaffar Khannak az érdemeit India felszabadításában, továbbá Martin Luther Kingnek a faji megkülönböztetés elleni küzdelemben elért eredményeit. És nagy tisztelettel szól azokról a bátor nőkről, akik különösen sokszor álltak az élére az erőszakmentes megmozdulásoknak, mint például Leymah Gbowee és sok ezer libériai asszony, akik imatalálkozókat és erőszakmentes tiltakozásokat (pray-ins) szerveztek, és magas szintű egyeztetéseken elérték a második libériai polgárháború lezárását. Az európai kommunista rezsimek összeomlásához, Ferenc pápa szerint a keresztény közösségek is hozzájárultak a maguk kitartó imádságával és bátor tetteikkel, és különösképpen nagy hatást fejtett ki Szent II. János Pál pápa szolgálata és tanítása.

Ferenc pápa ismételten felemeli szavát a fegyverek leszerelésért, az atomfegyverek betiltásáért. Ugyan mit tehet az „egyszerű” ember? – legyintenek sokan kishitűen.

Otthonod, családod, munkahelyed építője vagy. A pápa határozottan kéri az emberektől, hagyjanak fel az otthoni erőszakkal, a nőkkel és gyermekekkel szembeni visszaélésekkel. Az erőszak az emberi szívben gyökerezik, ezért az erőszakmentesség első iskolája a család kell, hogy legyen, ahol a házastársak, a szülők és a gyermekek, a testvérek megtanulnak kommunikálni egymással, és gondoskodni egymásról, sokszor saját érdekeikről is lemondva; a súrlódásokat, konfliktusokat erőszak helyett párbeszéddel, tisztelettel, egymás javának keresésével és megbocsátással megoldani; imádsággal, megbocsátással száműzni az erőszakot a szívükből, a szavaikból és a tetteikből.

Lisieux-i Szent Teréz példája a szeretet apró útjaira biztat bennünket, hogy a mindennapokban ne szalasszuk el a kedves szó, a mosoly vagy bármilyen békét és barátságot árasztó apró gesztus lehetőségét. A szeretet öröme kiárad a családból a világba, az emberi társadalomba.

Te is mindennap békességszerző vagy – ha akarod.