2024. március 28., csütörtök
BIRKÓZÁS

A Potisje sikeres éve

A magyarkanizsai Potisje Birkózóklub eredményes évet zárt, hiszen jól szerepelt a kötöttfogású bajnokságokon és versenyeken. Az I. liga bajnokságában az alapszakaszban a harmadik helyen végzett 17 ponttal, és ezzel kiharcolta a rájátszásban való részvételt. A harmadik helyért való rájátszásban vereséget szenvedett a belgrádi Partizantól, és végül a negyedik lett.

Az országos bajnokságokon csapatversenyben a felnőtt korosztályban a hatodik lett 7 ponttal, egy aranyéremmel, az U23-as korosztályban az ötödik 17 ponttal, két arany- és egy bronzéremmel, az ifjúsági korosztályban a harmadik 14 ponttal, két aranyéremmel, a serdülő korosztályban a tizedik 7 ponttal, egy aranyéremmel, az idősebb pionírok korosztályában a harmadik 22 ponttal, két arany- és két bronzéremmel, a fiatalabb pionírok korosztályában a harmadik 27 ponttal, három arany- és egy bronzéremmel.

Az országos kupaversenyeken csapatversenyben a felnőtt korosztályban az első fordulóban a kilencedik lett 3 ponttal, egy bronzéremmel, a második fordulóban a hetedik 11 ponttal, egy arany- és egy bronzéremmel, az ifjúsági korosztályban az első fordulóban a negyedik lett 15 ponttal, egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel, a második fordulóban a negyedik–ötödik 15 ponttal, egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel, a serdülő korosztályban az első fordulóban a negyedik lett 15 ponttal, két aranyéremmel, a második fordulóban a nyolcadik 9 ponttal, három bronzéremmel, az idősebb pionírok korosztályában az első fordulóban a nyolcadik lett 13 ponttal, egy ezüst- és két bronzéremmel, a második fordulóban a tizenharmadik 5 ponttal, egy ezüstéremmel, az U11-es korosztályban az első fordulóban a második lett 25 ponttal, két arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel, a második fordulóban a második 20 ponttal, egy arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel, a fiatalabb pionírok korosztályában az első fordulóban a második lett 30 ponttal, két arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel, a második fordulóban 12 pontot, egy arany- és egy ezüstérmet szerzett a Potisje.

A tartományi bajnokságokon csapatversenyben a Potisje a felnőtt korosztályban az ötödik lett 15 ponttal, egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel, az ifjúsági korosztályban az ötödik 10 ponttal, egy arany- és egy bronzéremmel, a serdülő korosztályban a hetedik 7 ponttal, két bronzéremmel, az idősebb pionírok korosztályában az ötödik 18 ponttal, egy arany- és három bronzéremmel, a fiatalabb pionírok korosztályában a második 34 ponttal, két arany-, két ezüst- és három bronzéremmel.

A Potisje birkózói a mediterrán bajnokságon egy arany- és egy bronzérmet, a Balkán-bajnokságon egy aranyérmet szereztek.

A Potisje birkózói jól teljesítettek a szabadfogású bajnokságokon is. Az országos bajnokságokon csapatversenyben a felnőtt korosztályban a második lett 13 ponttal, egy arany- és egy ezüstéremmel, az ifjúsági korosztályban a nyolcadik 5 ponttal, egy ezüstéremmel, a serdülő korosztályban a hetedik 5 ponttal, egy ezüstéremmel, az idősebb pionírok korosztályában a második 20 ponttal, két arany- és két bronzéremmel, a fiatalabb pionírok korosztályában az első 49 ponttal, öt arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel.

A Potisje a női országos felnőttbajnokságon az ötödik helyezést érte el 7 ponttal, egy aranyéremmel, az ifjúsági korosztályban az első lett 14 ponttal, két aranyéremmel, a serdülő korosztályban az első 14 ponttal, két aranyéremmel, az idősebb pionírok korosztályában a harmadik 7 ponttal, egy aranyéremmel, a fiatalabb pionírok korosztályában a második 7 ponttal, egy aranyéremmel.

A klub több birkózója is tagja a korosztályos országos válogatottaknak, ahol eredményesen képviselik egyesületüket a nemzetközi bajnokságokon és tornákon. A klub tagjai sikeresen szerepeltek a hazai és külföldi tornákon (Magyarországon, Horvátországban, Szlovéniában, Bosznia-Hercegovinában, Romániában, Ukrajnában, Csehországban, Szlovákiában), valamint emlékversenyeken, így a Magyarkanizsán rendezett Balassa Rudolf- és Csaba Ferenc-emlékversenyen is.

Az eredményekről és a tervekről Dukai Károly klubelnökkel beszélgettünk.

A Potisje csapata az I. ligában a rájátszás után a negyedik helyet szerezte meg. Hogyan értékelik a klubban az elért eredményt?

– Habár 2016-ban nem sikerült megismételni a 2015-ös eredményt, és megvédeni a harmadik helyet az I. liga bajnokságában, a körülményekhez képest elégedettek vagyunk, hogy a csapat egyáltalán bejutott a rájátszásba, és végül megszerezte a negyedik helyet. Ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy a harmadik helyért lejátszott mérkőzésen a belgrádi Partizan ellen sérülés miatt Lőrinc és Zöldi nem tudott szőnyegre lépni, ami végül hozzájárult a csapat gyengébb teljesítményéhez. Mi szerény pénzügyi kerettel rendelkező klub vagyunk, nem tudjuk fölvenni a versenyt a nagy és erős klubokkal, amelyek a legjobb hazai és a neves külföldi birkózókat is szerződtetni tudják. A bajnokságban mi főleg a hazai, saját nevelésű birkózóinkra támaszkodunk, sorainkban egyedül a két legnehezebb súlycsoportban szerepelt két szabadkai birkózó.

Mi a helyzet a tömegesítéssel és az utánpótlás-neveléssel?

– Mindig is nagy hangsúlyt fektettünk a tömegesítésre és az utánpótlás nevelésére, a fiatal birkózók tavaly is sikeresen szerepeltek a különböző bajnokságokon, kupaversenyeken, hazai és nemzetközi tornákon. A klubnak több mint hatvan regisztrált birkózója van, akiknek a háromnegyed része fiatalabb vagy idősebb pionír, illetve serdülő korosztályú. Ezeknek az eredményeknek az eléréséhez a gyerekek szorgalmas munkája és tehetsége mellett a tervezett és magas színvonalú szakmai edzői munka is hozzájárult. Ezt a munkát Újhelyi Sándor edző látja el, aki a klubban az összes korosztályt edzi, a legfiatalabb pioníroktól a felnőttcsapatig. Ezen a téren a klub továbbra is a tömegesítésre és a fiatalok sportra való nevelésére helyezi a hangsúlyt.

Melyek a 2017-es tervek, és milyen eredmények várhatók a versenyeken?

– Az idén is terveink között szerepelnek a hazai bajnokságok és kupaversenyek, amelyek rendezési jogát pályázatok útján lehet elnyerni, valamint a nemzetközi birkózótábor, a Balassa Rudolf- és a Csaba Ferenc-emlékverseny megrendezése Magyarkanizsán. Ezenkívül részt akarunk venni a többi korosztályos országos bajnokságon, kupaversenyen, hazai és külföldi tornán. Ami az I. ligában való szereplésünket illeti, nagyon reménykedünk, hogy az őszi idényre sikerül egy stabil csapatot kialakítani, amely méltóképpen képviseli a klubot és a várost a bajnokságban. Ezeknek az eredményeknek az elérése és a klub zavartalan munkájának a biztosítása megfelelő pénzügyi támogatás segítségével lehetséges, amelyet, reméljük, ha nehézségek árán is, de sikerül biztosítani – mondta Dukai Károly, a Potisje Birkózóklub elnöke.