2024. április 25., csütörtök

Mraz zaustavio potragu za Barbarom

Tim za spašavanje pretresao ultrazvučnim aparatom korito Tise

Tim za spašavanje na Tisi kod Sente, u decembru je četiri puta montirao na brod aparat za trodimenzionalnu sliku i ultrazvuk te tako tražio telo petnaestogodišnje Vitez Barbare, učenice iz Sente koja je pre 40 dana upala u Tisu i nestala.

U utorak 3.januara, tim za spašavanje je hteo da nastavi pretragu ali dizel motor, ranije korišćen na brodu, nije radio kako treba. Vlasnik broda zvanog „Nada” Zoran Milosavljević, rekao je da su do mraza besprekorno radila oba dizel motora teška preko tri tone iako je reč o starijim motorima. Cev za hlađenje vode (motor iz reke uzima vodu za hlađenje) je zamrznuta, a ni nakon višečasovnog grejanja nije proradila. Zbog poteškoća izazvanih zimom, na neko vreme se obustavlja potraga za Barbarom ali neće odustati tako da čim okolnosti dozvole, članovi tima za spašavanje će ponovo sići na vodu.

- Prvobitna vizuelna pretraga fokusirana na površinu vode bila je neuspešna, iako je spasilački tim na otvoreninm čamcima po hladnom vremenu pretražio obe obale i srednji pojas glavnog toka Tise skroz do brane u Novom Bečeju. Nadali smo se da će nakon nekoliko nedelja Tisa da vrati telo mlade devoke iz Sente ali nažalost to se nije desilo. Najverovatnije da se telo zakačilo za neku podvodnu prepreku, pa smo zato pozajmili tehničku opremu koja formira trodimenzionalnu ultrazvučnu sliku o podvodnim preperekama bilo da su u pitanju organizmi, ribe, drvo, neki objekat ili čak leš. Ovu opremu nam je pozajmio jedan član Udruženja Reka Regata iz Stare Pazove, na čemu smo zahvalni ovom udruženju za sportove na vodi. Instrument pokazuje sliku objekata pod vodom u širini od šezdeset metara u koritu. Povremeno su silazila 3 po 3 člana tima za spašavanje dole na vodu i pregledali smo dve širine. U novoj godini, od 3.januara odlučili smo da pretražimo Tisu sa Banatske strane od mosta sve do dela ispod grada. Instrument je pokazivao sumnjive predmete ali nakon detaljne pretrage se ispostavilo da nije reč o telu žrtve. Ako uspemo da pronađemo posmrtne ostatke utopljenika, na osnovu GPS koordinata, članovi ronilačkog kluba iz Sombora pristali su da iz ledene,mestimično i zaleđene vode telo žrtve izvade na površinu, međutim dotle još nismo stigli. U stvari, ne možemo da nastavimo potragu zbog sve oštrije zime ali nismo odustali, čim vremenske prilike dozvole, nastavljamo potragu za Barbarom-reako je Baranzi Nandor, vođa tima za spašavanje.

Raško Ramadanski, arheolog i član spasilačkog tima, rekao je:

-Prvom prilikom smo istražili područje plaža u Banatu i niže, područja gde iz vode vire suva stabla, ali nismo našli ništa sumnjivo što bi ukazivalo na telo žrtve. U kanalu ima puno smeća, većih i manjih otpadaka, buradi, ostataka mosta srušenog u Drugom svetskom ratu, što sveukupno otežava ultrazvučno skeniranje. Ponekad se prikaže senka na ekranu koja potseća na neki deo čovekovog tela, kao što su noge. Podvodne slike sa tačnim koordinatama stavljamo na memorijsku karticu, a zatim na ekranu detaljnije ispitamo svaki sumnjivi snimak ali naše istraživanje do sada nije bilo uspešno, tako da želimo što pre da nastavimo sa radom. Nismo izgubili nadu, pre ili kasnije uće ćemo Barbari u trag-rekao je Ramadanski.