2024. április 26., péntek

Sve veći broj obolelih od gripa

Kako bi se sprečilo širenje epidemije u bolnicama je smanjeno vreme za posete i prijem pacijenata

Na predlog epidemiologa sa Instituta za javno zdravlje Vovodine, na odeljenjima za hematologiju, gastroeneterologiju, endokrinologiju, nefrologiju, infektivnom odeljenju i kontrolnim centrima smanjeno je vreme za posete i prijem pacijenata jer je u zemlji u poslednje vreme-prema podacima iz Dr.Milan Jovanović Batut Instituta za javno zdravlje Srbije, više od 50 hiljada osoba prijavilo tipične simptome gripa. Prema rečima stručnjaka, veći je broj obolelih nego ranije u ovom periodu ali nema razloga za paniku jer se grip još uvek drži pod kontrolom, te ove restriktivne mere služe za suzbijanje širenja bolesti i zaštitu obolelih pacijenata u bolnicama.

Foto: Andraš Otoš

Foto: Andraš Otoš

Na osnovu prošlonedeljnih analiza Instituta za javno zdravlje Srbije, zabeleženo je 50 473 slučaja tipičnog gripa, nešto više nego prošle godine u ovo vreme. Prethodne nedelje povećan je broj osoba kod kojih se razvijaju simptomi gripa, te je u periodu od 19. do 25. decembra registrovano 12979 pacijenata u zdravstvenim ustanovama.

U sezoni 2016/2017 po prvi put se u Srbiji prati aktivnost virus gripa po teritorijama. Prema izveštajima, grip je prisutan na području grada Beograda, u Južno-Bačkom okrugu, Južno-Banatskom, Severno-Bačkom, Centralnom i Severno-Banatskom, Sremskom okrugu, kao i u oblastima Raške, Pčinje, Jablanice, Mačve, Zlatibora, Podunavlju i Pomoravlju.

Pančevački Institut za javno zdravlje je prošle nedelje proglasio epidemiju na teritoriji Pančeva i Omoljice, što su učinili i Instituti za javno zdravlje u Beogradu i Požarevcu. Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je četiri smrtna slučaja povezana sa prisustvom gripa, u sva četiri slučaja je reč o hroničnim bolesnicima koji nisu primili vakcinu.

Do sada je otkriveno dve vrste virusa, tip A (H3) i tip B. Najčešće se javlja virus tipa A.

Dr.Mioljub Ristić, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Vojvodine i kontrlonog centra, rekao je da kontinuirano prate prisustvo bolesti, ali već na osnovu raspoloživih podataka postoje dokazi da je grip prisutan na većem delu teritorije Vojvodine. Zbog toga je smanjeno vreme za posete i prijem pacijenata u bolnicama. U Novom Sadu su odložene vežbe u Univerzitetskoj klinici.

Upozorenje dok se ne povuče epidemija

-Mere za suzbijanje virusa gripa ostaće na snazi sve dok situacija ne bude povoljnija, tačnije dok se ne smanji broj obolelih pacijenata, dok intenzitet virusa ne bude ispod granice normale ili dok broj pacijenata ne bude ispod 30 procenata. U poslednjih nekoliko nedelja,stopa je bila 69 procenata- istakao je doktor Ristić.

Takođe je istakao i to da je prisustvo gripa u ovom periodu normalno. Prema dosadašnjim podacima, kod većine bolesnika uobičajeni simptomi gripa, kod odraslih i kod dece, prođe bez komplikacija u roku od 3-4 dana.

-Trenutno, đaci i studenti su na raspustu. Samo zbog toga što sprečavamo širanje virusa gripa, nema profesionalnih razloga za produženje raspusta-naglasio je Dr. Mioljub Ristić.

Duži zimski raspust u Centralnoj Srbiji

Kako se među decom školskog uzrasta češće javljaju simptomi gripa (prema podacima Batut instituta kod 12 hiljada dece ispod 14 godina su se pojavili simptomi), juče je na osnovu odluke Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete produžen raspust deci u Centralnoj Srbiji, tako da će u školu krenuti u sredu 11.januar umesto 9. januara. Mladen Šarčević, Ministar za obrazovanje produžio je zimsku pauzu za dva dana. Kao što je napomenuo, Ministar obrazovanja je u svakodnevnom kontaktu sa Ministrom zdravlja, na naredni izveštaj o napretku može da se računa 9.januara te će u skladu sa njim donositi naredne odluke. Prema rečima Ministra, samo dva dana će produžitit zimski raspust jer će kasnije biti teško da se nadoknadi propušteno gradivo. Dok učenici u Srbiji provode zimski raspust u dva navrata (prvi deo je iskorišćen za vreme praznika, a drugi deo nastavljaju od 27.januara), na teritoriji Vojvodine odluka Ministarstva neće uticati na školski kalendar tako da đaci u Vojvodini mogu da uživaju u zimskom raspustu do 16.januara.

Prema oceni stručnjaka, pored kontinuiranog jačanja imunog sistema, virus gripa možemo izbeći ako izbegavamo bliski kontakt sa bolesnim ljudima, redovno peremo ruke, ne trljamo prljavim prstima oči, nos i usta, pridržavamo se propisa o respiratornoj higijeni (koristimo maramicu kada kijamo i kašljemo, nakon toga je bacimo i premo ruke toplom vodom i sapunom), često provetravamo prostorije i izbegavamo gužvu.