2024. április 20., szombat
BÁCSGYULAFALVA

Egy sikertelen tűzoltás utózöngéi

Csütörtöki lapszámunkban hírül adtuk, hogy szilveszter délutánján leégett Zsigovics József családi házának tetőszerkezete. A háztartásban élők éppen pihentek, amikor fölcsaptak a lángok. A hatalmas füstre az egyik szomszéd lett figyelmes, aki riasztotta a házban lévőket, majd a tűzoltóságot.

A baj innentől csak fokozódott, mivel a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület rohamkocsija üzemképtelen volt, nem lehetett beindítani. Korábbi információink szerint a víztartálya is üres volt, ám ez nem igaz. A konkrét esetben azonban ez se nem oszt, se nem szoroz, hiszen a lajtos kocsit nem sikerült a tűz helyszínére juttatni. A gyors beavatkozás és a kármentés ebből eredően elmaradt, a helyi önkéntes tűzoltók igyekeztek minden tekintetben segíteni a kárt szenvedett családnak. A zombori hivatásos tűzoltók három kocsival 25 perc elteltével érkeztek a helyszínre, addigra a ház tetőszerkezete a lángok martalékává vált, az oltás során pedig az épület falai átáztak.
A családnak a bácsgyulafalvi önkéntes tűzoltók segítségével sikerült kimenekítenie a lakás bútorzatát, amit a szomszédos épületben helyeztek el, majd amikor az egyébként üresen álló ház tulajdonosa korlátlan időre az otthonát elveszített család rendelkezésére bocsájtotta a lakást, újra tető került a fejük fölé.
A jövő héten a helyi közösség tanácsa gyűjtésbe kezd majd a család javára, ehhez humanitárius számlát kell nyitnia, amit nem terhel adó. Legutóbb 2014-ben szerveztek ilyen gyűjtést, amikor 300 ezer dinár gyűlt össze, ugyancsak egy tűzkár szanálására. A szerencsétlenül járt családot már meglátogatta a háziasszony munkaadója, a Čistoća kommunális közvállalat műszaki igazgatója, aki ezer eurónyi azonnali pénzsegélyt és további támogatást ajánlott föl a cég régi dolgozójának. Az összesített pénzösszegből a megítélések szerint a család lakható házat vásárolhat majd.
A tűzesetet követően összeült a helyi közösség tanácsa, a rendkívüli értekezleten elemezték a tűzeset során tapasztaltakat, és ebből kifolyólag a tanács egyebek közt meghozta az alábbi határozatokat:
„A helyi közösség tanácsa elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja azt a tényt, hogy a helyi önkéntes tűzoltó egyesület kamionja üzemképtelen állapotban van, és nem tudott kimenni a tűzeset helyszínére, hogy segítséget nyújtson a tűzoltásban és részt vegyen a kárcsökkentésben, mielőtt a zombori hivatásos egységek a helyszínre érkeztek volna. Elfogadhatatlannak és felháborítónak ítéljük meg az egyesület legszűkebb vezetőségének magatartását, amelynek köszönhetően ez bekövetkezett.
Ugyanakkor elismerésünket fejezzük ki a tűzoltó-egyesület tagjainak és mindazon polgároknak, akik a tűzeset alkalmával segítséget nyújtottak a károk minimalizálása és a család vagyonának biztonságba helyezése során. Ők emberségből kitűnőre vizsgáztak.
A helyi közösség tanácsa már több alkalommal megpróbálkozott a helyi ÖTE legszűkebb vezetőségi körével párbeszédet kialakítani, ugyanis a meglévő problémák nem új keletűek. Sajnos a párbeszéd, a problémákra való megoldáskeresés eredménytelenül zárult minden esetben. A további párbeszédhez, a valós és tartós megoldások közös kialakításához elengedhetetlenül szükséges lenne az ÖTE munkájának, alapszabályának, tagsági nyilvántartásának, pénzügyi helyzetének a megismertetése a közvéleménnyel. A helyi ÖTE legszűkebb vezetői nem zárhatják ki a tagságot a döntéshozatali folyamatokból és nem viselkedhetnek úgy, mintha az egyesület a magántulajdonuk lenne.”
A helyi közösség tanácsa által elfogadott határozatok kapcsán kikértük Péity József véleményét, aki a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, egyben a zombori Önkéntes Tűzoltó Szövetség elnöke is.
– Kénytelen vagyok cáfolni, hogy a tűzoltókocsi huzamosabb ideje nem üzemképes. Az önindítóval volt gond, az adott pillanatban nem lehetett beindítani. A tartály tele volt vízzel. Az adott pillanatban nem voltam ott, mert a hivatásos tűzoltókat irányítottam, nem érzem magam felelősnek, hiszen meghagytam, hogy a rohamkocsit vontatással helyezzék üzembe. A szerencsétlen esetet követően mindennap sikerült üzembe helyezni a tűzoltó kamiont, de tény, az adott időben nem volt használható – mondta Péity József, akivel következő lapszámunkban hosszabb interjút is közlünk.
A bácsgyulafalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület (korábban: Testület) egyébként az idén ünnepli fennállásának 115. évfordulóját.