2024. április 25., csütörtök

Figyeljünk oda házi kedvenceinkre!

Zentán az ünnepi időszakban elmenekülő kutyák zöme épen kerül haza

A téli időszakban házi kedvenceink is fokozott odafigyelést igényelnek, fontos, hogy legyen megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű vizük, táplálékuk, valamint szélvédett és csapadékmentes helyük is – mondja Pető Beáta, a zentai Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesületének alelnöke, aki a kutyáknak a petárdáktól és a tűzijátékoktól való megóvására is felhívja a figyelmet.

A téli időszakban a házi kedvencek is fokozott odafigyelést igényelnek (Fotó: Máriás Endre)

A téli időszakban a házi kedvencek is fokozott odafigyelést igényelnek (Fotó: Máriás Endre)

– A téli időszakban különösen nagy figyelmet kell szentelnünk annak, hogy megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű víz álljon a házi kedvenceink rendelkezésére. Sokan azt hiszik, hogy a hó is elegendő számukra, pedig nem az, sőt, nem is megfelelő, hiszen ők is ugyanúgy mandulagyulladást kaphatnak tőle, mint mi, emberek. Ilyenkor fokozott figyelmet kell fordítanunk a táplálásukra is: zsírosabb és kalóriadúsabb ennivalót kell nekik adnunk, ugyanis nem elsősorban szénhidrátra van szükségük, hanem inkább fehérjére és zsírra, hiszen ezekből tudnak igazán energiát meríteni. Fontos továbbá az is, hogy meleg házuk legyen, hiszen annak ellenére, hogy nem minden kutyafajta fázik egyformán, az mind a kisebb, mind a nagyobb szőrűek esetében fontos, hogy szélvédett helyen legyenek, és ne ázzanak. Magam is nagyon sok helyen látok rendkívül szép, de nem túl praktikus kutyaházakat, amelyek nem elsősorban a házi kedvenceink érdekeit szolgálják. Arra kell figyelnünk, hogy minél kisebb legyen a ház belső tere, és a teteje ne csúcsos legyen, hanem inkább lapos. Ha sétáltatjuk az ebeket, vagy ha kint játszunk velük, nem árt, ha utána letöröljük róluk a havat vagy a vizet, hogy ne fagyhasson rájuk. Emellett vannak olyan érzékenyebb kutyák is, amelyeknek a só kimarhatja a talpát, ezért esetükben arra is oda kell figyelnünk, hogy sétáltatás előtt vazelinnel vagy valamilyen zsíros krémmel bekenjük a talpukat – hangsúlyozza Pető Beáta, a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesületének alelnöke, aki a petárdák és a tűzijátékok okozta veszélyek elkerülésére is felhívja a figyelmet.

– A petárdák és a tűzijátékok ellen elsősorban úgy védekezhetünk, ha nem engedjük szabadon vagy nem engedjük ki az utcára a kutyáinkat, főleg abban az időszakban, amikor ez különösen jellemző. Ha tudjuk, hogy a kutyánk nagyon fél ezektől, akkor valamennyivel korábban adhatunk neki nyugtatót is, természetesen csakis az állatorvossal egyeztetve, ha nem nagyon fél, akkor elegendő, ha beengedjük a házba, esetleg becsukjuk a garázsba vagy egyéb olyan melléképületbe, ahonnan nem tud elszabadulni. Amennyiben fennáll a veszélye annak, hogy valaki bedob a kapun egy petárdát, akkor a kutyánkat nem szabad a kapu közelébe engednünk, ugyanis előfordulhat, hogy vissza akarja azt hozni, ami akár az életébe is kerülhet – magyarázza Beáta, hozzátéve: a korábbi évek tapasztalatai alapján Zentán szerencsére nem olyan magas az ilyenkor elszabaduló kutyák száma, hogy ezzel a problémával külön is foglalkozniuk kelljen, ráadásul az esetek többségében azok a kutyák, amelyek az ünnepek idején a petárda vagy a tűzijáték zajától elszöknek otthonról, utána épen és egészségesen haza is kerülnek. Általánosságban azonban elmondható, hogy Zentán is nagyon sok kóbor kutya van.

– Nekünk civil szervezetként nem az kellene, hogy legyen a dolgunk, hogy a kutyákat befogjuk, és menhelyet vagy ideiglenes befogadóhelyet létesítsünk számukra, mégis muszáj ezzel is foglalkoznunk, mivel rendkívül sok kutya kóborol az utcákon. Az örökbefogadási programunk azonban szerencsére rendkívül sikeres, hiszen az egyesületünk fennállásának négy éve alatt évente száz–százötven gazdátlan ebet sikerül örökbe adnunk, ami mindenképpen jó eredménynek számít – fogalmaz Beáta, aki szerint egyesületük igen eredményes évet tudhat maga mögött, hiszen az örökbefogadási programjuk keretében 2016-ban is több mint száz kutyát adtak örökbe. Emellett számos programot, ismeretterjesztő előadást és kutyás foglalkozást szerveztek, ugyanakkor több egyéb rendezvényen is képviseltették magukat. A legfontosabb eredményüknek mégis azt tartják, hogy tevékenységük révén sok gyermek és fiatal figyelmét sikerült felhívniuk a felelős állattartás fontosságára. Az idei évre vonatkozó terveik között kiemelt szerep jut egy állandó telephely kialakításának, ugyanis nagymértékben megkönnyítené a munkájukat, ha az általuk gondozott kutyákat egy helyen tudnák tartani. A majdani telephelynek azonban egyelőre még a megfelelő helyszínt sem találták meg.