2024. április 24., szerda

Vonósok és citerások Zentán

Az új év első hete a népzenéről szólt a VMMI-ben

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében népzenei továbbképzést tartottak a héten Zentán. Szerdán és csütörtökön a Zentai Alkotóházban vonósoknak, ahol több népzenei dialektus táncdallamainak eljátszása mellett a zenekari feladatok és a tánckíséret kérdésköre is szóba került. Az oktatók vajdasági zenészek mellett a nagykállói Bürkös zenekar tagjai voltak: Dezsőházi Tamás (hegedű), Budai Antal (cimbalom), Palazsnik László (három- és négyhúros brácsa) és Nagy Barna (nagybőgő). A képzésre tíz vajdasági településről harminc műkedvelő jelentkezett – emellett idelátogatott egy magyarkelebiai fiatal is a nagybőgőjével, mint egyetlen magyarországi résztvevő – hegedű-, brácsa-, nagybőgő- illetve cimbalomjátékának fejlesztésére. A legtöbben fiatal, pályakezdő zenészek voltak, de akadtak közöttük más műfajokban jártas, nagy tapasztalattal rendelkező muzsikusok is. Pénteken és szombaton a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ termeiben pedig a citerások – köztük citerazenekarok vezetői és oktatók – kerültek sorra, akik alapvető játéktechnikákról, kíséretmódokról, dalválogatásról, hangolási lehetőségekről, illetve a citera zenekarban való megszólalásáról tanulhattak. Az oktatók Berta Alexandra előadóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó citeratanára, Kelemen Zsolt topolyai népzenész, népzeneoktató és Micsik Béla törökbecsei népzenész, oktató és citerakészítő voltak. Erre a képzésre is igen nagy érdeklődés mutatkozott, mintegy negyven citerás jelentkezett tizenkét településről, több komplett citerazenekar is jelen volt.

A kétnapos képzéseken való részvétel ingyenes volt, feltételként csupán a minimális hangszeres előtudást szabták meg. Szerdai odalátogatásunkkor, amikor épp a fiatalok ismerkedése, bemutatkozása folyt, Juhász Gyula népzenekutató, a VMMI munkatársa és a program fő koordinátora elmondta, a képzés célja a népzenei utánpótlás kinevelése, az ének- és tánccsoportok igényes kíséretének biztosítása volt. Szeretnék, ha a mostani három aktív zenekar mellett még jó néhány alakulna. A program során a fiatalok megismerkednek, jó tanároktól tanulnak, s a továbbiakban majd stílusosan tudják kísérni a táncot. Néptánccsoport szinte minden faluban működik, és a jelenleg aktív Csalóka, Fokos és Juhász zenekarok nem tudnak mindig mindegyikük rendezvényeire eljutni. A vonósok a szatmári dallamokra fókuszáltak ezúttal, a citerások pedig elsősorban vajdasági anyagot tanulhattak.

A képzések társszervezői a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ és a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium voltak. A továbbképzések a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla-programjának segítségével valósultak meg.

A szervezők a közönségről sem feledkeztek meg: vasárnap 19.30-kor kerül majd sor a zentai Művelődési Házban a Vajdasági Nagyzenekar koncertjére, ahol 12 hangszeren szólalnak meg népzenei alapú feldolgozások. A zenekarvezető Brasnyó Antal, a vendégfellépő pedig Csizmadia Anna népdalénekes lesz. A szenttamási muzsikus alkalmi népzenei formációjának háromnapos próbafolyamatot követő műhelybemutatója lesz az új repertoár eljátszása. Tulajdonképpen örömzene – árulta el Juhász Gyula.