2024. március 28., csütörtök

Szerbia már a hét elején kezdeményezi Haradinaj kiadatását

Franciaország igazságügyi szervei még a hét elején kézhez kapják a Ramush Haradinaj volt koszovói miniszterelnök kiadatására vonatkozó szerbiai kérelmet – szerzett tudomást a hazai közszolgálati televízió.

Tomislav Nikolić államfő még tegnap kijelentette, hogy az esetleges politikai nyomás hatására sem fog Szerbia elállni Haradinaj kiadatási kérelmétől.

Aleksandar Vučić szerb kormányfő is arról beszélt korábban, hogy Szerbia Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfő, a Koszovó Jövőjéért Szövetség elnökének kiadatását kéri Franciaországtól, miután az uniós tagállam rendőrsége szerdán este őrizetbe vette a koszovói politikust a még 2004-ben kiadott hazai nemzetközi elfogatóparancs alapján. A háborús bűnöket vizsgáló szerbiai ügyészség újabb bizonyítékokat szerzett, melyek kiegészítik a Haradinaj elleni korábbi vádiratot, közölték az ügyészség illetékesei.

Haradinaj terrorista hadműveletek sorát követte el a szerbiai álláspont szerint Koszovó területén 1997-et követően, amikor hosszabb időre Koszovó területére költözött. Támadásokat hajtott végre a szerb rendőrség őrseire Koszovó-szerte. A Koszovói Felszabadító Hadsereg egyik parancsnokává vált 1998-ban.

Kezdeményezésére létrehozták a felszabadító hadsereg Fekete Sasok különleges alakulatát Glođanéban, ahol több tíz szerb civilt végeztek ki a vádirat szerint. A holttesteket a Radonjić-tóban és a falu ásott kutaiban találták meg. 1998-ban egy termőföldterületen több mint húsz holttestre bukkantak, e bűncselekményt is a nevéhez kötik.