2024. március 29., péntek
Nagybecskereki víztisztító

Folynak a munkálatok

Annak ellenére, hogy az utóbbi napokban Nagybecskereket a leghidegebb szerbiai városok között emlegetik, a leendő víztisztító létesítményének az építése továbbra is folyamatos. Az építészeti munkálatok a tervezett ütemben haladnak, és hamarosan elkezdődik a berendezés felszerelése is.

Tavaszra arzénmentes csapvizet isznak a nagybecskerekiek (Kecskés István felvétele)

Tavaszra arzénmentes csapvizet isznak a nagybecskerekiek (Kecskés István felvétele)

(Kecskés István felvétele)

(Kecskés István felvétele)

Siniša Gajin, a Nagybecskereki Városi Vízművek Közvállalat szóvivője a napokban közölte, hogy megérkeztek a speciális vízszűrők. Hamarosan befejezik a víztartály építését és a gépház építése is folyamatban van, ott helyezik majd el a hidraulikus vízpumpákat, amelyek a városi vízvezetékbe nyomják a megtisztított ivóvizet. Ezzel gyakorlatilag az építőhelyen van a leendő víztisztító berendezésnek a 80 százaléka.

Mivel az időjárási viszonyok nem lassították le a munkálatok menetét, hamarosan megkezdődik a berendezésnek a felszerelése is. Ha minden a tervek szerint halad, akkor már február végére elkészül a víztisztító. Attól kezdve már csak a beindítás előtti próbaüzemeltetés marad hátra. A berendezés beállításához pedig legtöbb egy hónapra van szükség.

A beruházó, az olasz Zilio társaság ezek alapján azt ígéri, hogy a szerződésben vállalt vízminőség elérése után – már tavaszra – arzénmentes víz kerül a városi vízvezeték-hálózatba. Ennek pontos időpontjáról azonban még senki sem beszél. A polgárok a város honlapjáról 2016. október végétől élőben is követhetik a munkálatok menetét.

A magas arzéntartalom miatt 2004 óta tilos a vezetékes víz használata Nagybecskereken.