2024. április 19., péntek

A kerámia bűvöletében

Visszafogott évet zárt a kishegyesi kerámiaműhely, de az idén szeretnék felpörgetni az eseményeket

Kishegyesen nagy hagyománya van a kerámia művészetének, amit napjainkban a Dévics Imre Szabad Alkotóműhely visz tovább. Az alkotóműhely éves szinten három nagyobb eseményt szokott szervezni – számolt be Szalma István, az egyesület vezetője. Tavasszal meghívásos alapon zajló művészkolóniát, nyáron gyermektábort, télen pedig ádventi alkotóházat. A múlt évben sajnos mindössze az ádventi alkotóházat sikerült megszervezniük – tudtuk meg a vezetőtől.

– Az ádventi alkotóházra négy hétvégén jöttek össze az alkotók az általános iskolában. Sikerült úgy megszervezni, hogy a szülők a gyerekekkel közösen tudtak dolgozni. A téma természetesen a karácsony volt, és az alkotások is ezt tükrözték. Készültek többek között mécsestartók, karácsonyfadíszek, de olyan ötletes alkotások is születtek, mint macskafej formájú szappantartó. Az égetés során raku technikát alkalmaztunk. A munkákat a színházterem előcsarnokában állítottuk ki a karácsonyi műsor keretében, utána pedig az alkotók hazavihették – számolt be Szalma. Az alkotóházon összesen 30-an vettek részt, anyagilag pedig a tartományi gazdasági titkárság támogatta.

Az alkotóműhely tehát a karácsonyi kiállítással zárta a 2016. évet, viszont az idén már januárban szeretnék elkezdeni a munkát. A vezető úgy fogalmazott, hogy sokkal aktívabbak szeretnének lenni, mint korábban.

– Úgy tervezzük, hogy ebben az évben minden hónapban tartunk összejöveteleket, alkotó foglalkozásokat. Már januárban nekifogunk a munkának, és már sok ötletünk van. Szeretnénk még több szülőt bevonni a munkába, de továbbra is kitartunk a mellett a koncepció mellett, hogy a gyerekek és a szülők közösen alkossanak. A Nők Kishegyesi Fóruma felajánlotta, hogy helyszínként használhatjuk az új székházukat. Természetesen más civil szervezeteket is bevonnánk a munkába – mondta el Szalma.

Mint említettük, a kerámiázásnak nagy hagyománya van Kishegyesen, de a mostani generációktól sem áll távol ez a fajta technika – derült ki.

– Van érdeklődés az alkotóházaink iránt, sőt, nagy az érdeklődés. Azt tapasztalom, hogy minél több foglalkozást tartunk, annál többen érdeklődnek. Az ádventi időszak nagyon zsúfolt, általában más szervezetek is ilyenkor szerveznek alkotóházakat, így az érdeklődők nem biztos, hogy mindenhova eljutnak. Ha minden hónapban fogunk foglalkozást tartani, akkor mindenki meg tudja találni a számára megfelelő időpontot. A gyerekeknek nagy öröm, hogy együtt alkothatnak a szüleikkel, de egymást is inspirálják. Az ádventi alkotóházunk igazi ötletdömping volt, a résztvevők sokkal több mindent szerettek volna elkészíteni, de az már a minőség rovására ment volna – számolt be a vezető, majd elárulta, hogy az alkotóműhely a gyakoribb foglalkozások mellett néhány merészebb tervet is megfogalmazott.

– Minden évben megszervezésre kerül a mesterségek ünnepe a budai várban. A munkáinkkal szeretnénk részt venni ezen a rendezvényen, mert úgy érzem, hogy elég szép és színvonalas alkotások születnek – mondta el Szalma.

A Dévics Imre Szabad Alkotóműhely helyi támogatói Kishegyes község önkormányzata és a kishegyesi helyi közösség.